WYPRZEDAŻ PARTII Z DATĄ PALENIA 27.03.2023 r.
Brazil Yellow Bourbon nie bez powodu jest uważana za jedną z najlepszych kaw brazylijskich. Wyróżnia się delikatnością, niskim poziomem kwasowości i niezwykle naturalną słodyczą. Cudowny aromat jednoznacznie kojarzy się z jaśminem, pomarańczą i kwitnącym drzewkiem kawowym. Jest to bardzo rzadka odmiana, która cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem i popularnością wśród miłośników kawy z całego świata.
Brazil Yellow Bourbon to kwintesencja najlepszego smaku i aromatu brazylijskiej kawy. Ujmuje swoją delikatnością, a przyjemna słodycz jest wyraźnie wyczuwalna dzięki niskiemu poziomowi kwasowości. Słodki posmak w ustach przez długi czas towarzyszy osobom pijącym tą kawę również dzięki kremowej konsystencji „body”. Kawa ziarnista 250 g i jej aromat kojarzy się bez wątpienia z delikatnym jaśminem i orzeźwiającym zapachem pomarańczy, świetnie komponującym się z zapachem kwitnącego drzewka kawowego. Dzięki starannie przeprowadzonemu procesowi palenia ziaren kawa dodatkowo zachwyca nutą wiśni, kardamonu i orzechów. Eksperci są jednogłośni - prezentowana brazylijska kawa ziarnista to jedna z najlepszych odmian doceniania za bardzo rzadkie występowanie ziaren pożądanych na całym świecie przez pasjonatów kawy.
Brazylijska kawa ziarnista, a dokładniej omawiana odmiana Arabiki, miała swój początek około 1708 roku, kiedy to Francuzi podjęli pierwsze prace nad uprawą plantacji na wyspie Bourbon zlokalizowanej na Oceanie Indyjskim. Nazwa wyspy zmieniła się (gdyż obecnie jest znana jako Reunion), a drzewka kawowe kwitnące na tej wyspie uległy naturalnej mutacji, dzięki czemu ich owoce nabrały intensywnej żółtej barwy znacznie odbiegającej od czerwonego zabarwienia pierwotnie wydawanych owoców kawowca. To właśnie kolor ziaren przyczynił się do powstania nazwy Yellow Bourbon, która do teraz cieszy się uznaniem za liczne zalety smakowe i aromatyczne prezentowanej kawy.
Plantatorzy z dużym respektem podchodzą do tej wyjątkowej odmiany Arabiki, która charakteryzuje się mniejszymi i bardziej zwartymi nasionami, jednak same zbiory są o około 20-30% większe niż w przypadku klasycznych odmian wspomnianych ziaren. Sama uprawa nie należy do łatwych - korzystne warunki do rozwoju są uzależnione od warunków topograficznych i klimatycznych. Krzewy wydają najlepszy plon jedynie na terenie górskim w rejonie stanu Minas Gerais, co czyni plantacje nie tylko trudno dostępnymi, ale również przeważa o konieczności wykonywania całej pracy ręcznie, bez możliwości zastosowania jakichkolwiek urządzeń mechanicznych ułatwiających pracę plantatorów.
Metoda obróbki, tzw. pulped natural, to kolejny etap całego procesu, który sprawia, że omawiana świeżo palona kawa smakuje niezwykle wyjątkowo i wyrafinowanie. Proces ten polega na naturalnym suszeniu ziaren w promieniach słońca, z tym że ziarna pozbawione są wierzchniej skórki. Metoda ta powoduje przyswojenie przez ziarna naturalnych owocowych aromatów i nadaje im jeszcze większej owocowej słodyczy. Zarówno niesamowitym smakiem, jak i kuszącym aromatem możesz cieszyć się po zaparzeniu filiżanki kawy tej odmiany.
Brazylijska odmiana kawy pochodzi z jednej plantacji, mianowicie z gospodarstwa Brazil Yellow Bourbon Fazenda Rainha, która od 1890 roku znajduje się w posiadaniu rodziny Carvalo Dias. Jest ono zlokalizowane na obrzeżach stanu Minas Gerais w wyróżniającym się pod względem umiejscowienia regionie, na wysokości 1100-1500 m n.p.m. W porównaniu do pozostałych terenów Brazylii, wspomniana lokalizacja znajduje się na nietypowo wysokim położeniu, które charakteryzuje się unikatowym, surowym, aczkolwiek ustabilizowanym i przewidywalnym mikroklimatem. Region ten idealnie nadaje się pod uprawę Yellow Bourbon.
Fazenda Rainha słynie z produkcji unikatowej odmiany kawy, której ziarna odznaczają się żółtym zabarwieniem. Oferowana przez nas kawa ziarnista 250g należy do bardzo rzadkich odmian, dlatego jest dostępna w niewielkich ilościach. Ze względu na warunki kawa ta jest jeszcze bardziej unikalna, gdyż wymaga dostosowanych do niej sposobów obróbki i metod przechowywania.
Warto wspomnieć o sposobie pakowania, który ułatwia zachowanie świeżości przez znacznie dłuższy okres czasu, aniżeli ma to miejsce w przypadku standardowych opakowań. Mowa tutaj o systemie Grain PRO, w którym wykorzystywane są podwójne wewnętrzne worki zapewniające najlepsze warunki dla przechowywania kawy, mające na celu spowolnienie procesu starzenia ziaren. Właśnie dlatego kawa Yellow Bourbon, która trafia do palarni, cechuje się tak bogatym i cenionym smakiem oraz aromatem.