Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

Kenya AA 250g

Wybierz rodzaj kawy
Cena:
26,30 zł

105,20 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 24h
Wysokiej jakości kenijska kawa o okrągłym body i szlachetnym, złożonym aromacie, ceniona przez baristów na całym świecie. Uprawiana na dużej wysokości staje się rześka, zyskuje bogaty bukiet winnych aromatów połączony ze smakiem owoców cytrusowych i jagód.
Profil aromatyczny
Intensywność 3
Kwasowość 4,5
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 50 zł
Wysyłamy
w 24h
Map
Klasa ziarna
AA
Wysokość upraw
1400-2000 m n.p.m.
Metoda obróbki
mokra
Stopień palenia
średnio jasny (medium-light)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Kenya AA

Kenya AA

jest powszechnie uznawana za jeden z najlepszych gatunków kawy na świecie. Profil smakowy tej Arabiki, o dominujących nutach kwiatowych i owocowych, jest bardzo orzeźwiający, a zarazem szlachetny i wytrawny.

Symbol „AA” stanowi oznaczenie najwyższej jakości ziaren kawowych pochodzących z Kenii. Idealnie „okrągłe” body, wyraźny cytrusowy posmak i bogaty bukiet winnych smaków to właśnie zasługa odpowiedniego kształtu, rozmiaru i gęstości, czyli struktury i konsystencji szlachetnych ziaren.

Kenya AA

Warunki uprawy

Plantacje kawowe w Kenii położone są pomiędzy 1400 a 2000 m. n. p. m. Tak duża wysokość w połączeniu z bogatą wulkaniczną glebą, umiarkowaną temperaturą i sezonowymi deszczami daje doskonałe warunki do uprawy Arabiki. Kawa wraz ze wzrostem wysokości uprawy staje się bardziej „dzika”, rześka, zaskakująca, zyskuje bogaty bukiet, w którym dużą rolę odgrywają nuty owocowe. Kenijska kawa stanowi wyszukane połączenie owocowych smaków (jagody, owoce cytrusowe) z winną kwasowością i złożonym aromatem. W parze z wysoką jakością idzie „powtarzalność” właściwości każdej partii ziaren, będąca zasługą skutecznej polityki kawowej Kenii.

Kenya AA

Cały obszar, na którym uprawiane są krzewy kawowe w Kenii, wynosi ok. 160 000 hektarów, z czego 1/3 to wielkie plantacje, a pozostała część należy do drobnych plantatorów, których w całym kraju jest około 700 000. Jego centralna cześć zlokalizowana jest w okolicach Mount Kenia i rozciąga się na południe, w kierunku stolicy kraju – Nairobi. Nieduże plantacje znajdują się również na zboczach góry Elgon, na granicy z Ugandą. Okresy dojrzewania owoców kawowca i zbiorów związane są z występowaniem pór deszczowych, w większości okręgów kawowych owoce dojrzewają od października do grudnia.

Kenya AA

Kenijska „polityka kawowa”

Uprawę kawy w Kenii zapoczątkowali Brytyjczycy na początku XX wieku, ale dopiero po uzyskaniu niepodległości w 1963 roku, przekształceniu procesów produkcji i wdrożeniu nowoczesnych technologii można mówić o sukcesie Kenii na rynku kawowym. Obecnie średnia produkcja roczna wynosi około 1 mln worków (standardowo 60 kilogramowych).

Kenijczycy wypracowali system sprawnie działających spółdzielni drobnych plantatorów skupiony wokół otwartych licytacji, dzięki którym utrzymywana jest stale wysoka jakość ziaren. Całą kenijską kawę skupuje jedna organizacja - Coffee Board of Kenya, koordynująca pracę kawowych spółdzielni i poddająca wszystkie ziarna surowym testom jakościowym, sprawdzającym ich smak i aromat, rozmiar, kształt oraz wagę. Najwyższa klasa ziaren oznaczana jest właśnie symbolem „AA”.

Kawa ma dla Kenijczyków ogromne znaczenie o czym świadczy fakt, że niszczenie lub samowolne karczowanie kawowych drzew jest surowo karane przez prawo.

Kenya AA
Opinie
Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

1-10 z 32

Piotr
Moim zdaniem kwasowość w tej kawie jest zbyt wysoka, chociaż kawa jest godną spróbowania. Wszystko zależy od gustu :)
Krzysztof
Jedna z najlepszych kaw jakie piłem ( a z tego sklepu piłem prawie wszystkie, których cena nie przekracza 30 zł) obok "Complet Taste", którego nie wiem dlaczego już tu nie ma. Kwasowość wcale nie jest taka duża, ale moc, aromat i smak biją na głowę inne. Przygotowywałem w kawiarce.
Stefan
Kenia jest ostatnią z kaw jednorodnych którą skosztowałem z tej palarni. Piłem więc już wszystkie. Zostawiłem ją na sam koniec degustacji ponieważ myślałem, że będzie to kwaśna kawa jakie można spotkać w niektórych małych palarniach rzemieślniczych. Tym bardziej, że w jej opisie kwasowość jest określona jako bardzo wysoka. A tu proszę państwa niespodzianka! Ta kawa wciąż smakuje jak kawa. Kwasowość owszem jest ale taka bardzo przyjemna, owocowa. Nie jest to absolutnie kwaśność. Przyrządziłem ją sobie w Aeropressie i wyszła mi bardzo pyszna. Spokojnie można wyczuć owoce zawarte w opisie. Dla balansu kawa posiada też delikatną goryczkę, która ujawnia się chwilę po przełknięciu. Kenia okazała się świetna i od razu wskakuje na podium - śmiało dołączam ją do listy moich zamówień. Ta kawa mi lepiej smakowała niż limitowana Ethiopia Heirloom za 40 zł ( która też jest bardzo smaczna i owocowa). Dla mnie najlepsze kawy z MKfresh to: Kostaryka, Indonezja i teraz właśnie ta Kenia.
Artur
Kawa zdecydowanie lepsza niż ta, która leży na marketowych półkach. Nic więcej dobrego o niej powiedzieć się nie da. Kwasowość... jakaś tam jest ale moim zdaniem niska. Owocowość nawet przy coldbrew była słaba. Piłem zdecydowanie lepsze Kenie.
Dominik
Przepyszna, aromatyczna kawa. Moja ulubiona. Próbuję różnych mieszanek, ale i tak zawsze wracam do tej.
Mariusz
Idealna kawa do dripa, szcególnie w pierwszych tygodniach od daty palenia.
Ania
Moja ulubiona kawa.. Po kilku latach poszukiwań znalazłam taką kawę, która odpowiada mi idealnie (ekspres Nivona)! Jest gęsta, wyrazista, wcale nie kwaśna.. Mój nr 1 wśród kaw! A sklep - to już ocena na 10! - szybko, profesjonalnie! Polecam niezdecydowanym!
bożena
Kawa o bardzo wyrazistym smaku, wręcz idealna. W sklepie kupuję kawy od dłuższego czasu, piję tylko te kawy , każda zakupiona smakowo odpowiada zamieszczonym informacjom. Kawy super. Polecam sklep, zamówienia realizowane ekspresowo.
Ewa
Moja ulubiona, zapach i smak wręcz idealny zarówno w ekspresie ciśnieniowym, jak i przelewowym. Polecam sklep i kawę.
Paweł
Świetna, kwaśna kawa. Polecam
Dodaj opinię