Ostatnio dodane
Twój koszyk jest pusty
Colombia Supremo
Kolumbijczycy używają terminu „supremo” na oznaczenie ziaren kawowych najwyższej jakości. Supremo to duże ziarna w rozmiarze 17 i 18 (według wielkości ekranów służących do sortowania – 17 i 18 to ziarna pomiędzy 6.7 mm a 7.10 mm). Ich wielkość ma wpływ na intensywność kawy i jej zbalansowanie.
W dużych „pestkach” ukryte jest interesujące połączenie bogatego bukietu lekkich aromatów oraz wyraźnego, przyjemnego posmaku brzoskwini i owoców cytrusowych. Wielu ekspertów uznaje Colombia Supremo za kawę kompletną, czyli taką która oferuje doskonałą równowagę pomiędzy pełnym body, subtelną goryczką i delikatnie wyczuwalnym kwaskiem.
Kolumbijska kawa
Kolumbia specjalizuje się w produkcji wyjątkowej jakości kawy, której walory smakowe doceniają bariści na całym świecie. Jednym z czynników, który decyduje o jej wartości jest niewątpliwie metoda zbioru i obróbki „kawowych wiśni”. Podczas zbiorów dokonuje się ich selekcji ze względu na rozmiar i wyłącznie te, które są odpowiedniej wielkości, przeznaczane są na najlepszą kolumbijską kawę. „Pestki” Supremo w rozmiarze 17 i 18 stanowią podstawę dla klasyfikacji wielkościowej i jakościowej ziaren w Kolumbii.
Dlatego też ziarna pochodzące z tego kraju charakteryzują się „powtarzalnością”, co oznacza, że kolejno produkowane partie kawy właściwie nie różnią się od siebie smakiem.
Wysoka jakość kawy kolumbijskiej sprawia, że bariści często decydują się na nią podczas startu w mistrzostwach.
Kolumbia – kraina kawy
Kolumbia jest drugim największym producentem Arabiki na świecie i pierwszym producentem tzw. Arabiki mytej. Rośnie tu ponad dwa i pół miliarda kawowców, a przemysł kawowy zatrudnia 2 miliony ludzi, którzy rocznie produkują około 11 milionów worków (po 60 kg) ziaren kawy.
Kawa jest wielką atrakcją turystyczną tego kraju. Plantacje kawowe rozciągają się w Kolumbii na ogromnych obszarach i wiele regionów specjalizuje się wyłącznie w uprawie krzewów kawowca.
Główne kolumbijskie uprawy znajdują się na dużych wysokościach u podnóża Andów,
w środkowo-zachodniej części kraju, w której panuje umiarkowany i dość wilgotny klimat, sprzyjający rozwojowi kawowców.
Region ten, najbardziej tradycyjny w całej Kolumbii, nazywany jest „Zona Cafetera” i znajduje się w okolicach miasta Salento i Doliny Cocora. Zona Cafetera położona jest na mocno pagórkowatym terenie w kształcie trójkąta.
Dzięki specyficznemu mikroklimatowi panują tam najlepsze warunki klimatyczne dla upraw kawy. Krzaki kawowca uprawiane są wysoko, więc ziarna dojrzewając wolniej, mają czas, aby czerpać z gleby to co najlepsze, a ręczny zbiór gwarantuje pozyskanie jedynie dojrzałych owoców. W Kolumbii uprawom kawy towarzyszą często plantacje bananów pastewnych (platanów), w sąsiedztwie których kawowce rosną szybciej i dają lepsze i smaczniejsze owoce.
Turyści odwiedzający Zona Cafetera, mogą podziwiać przepiękne widoki rozciągających się po horyzont plantacji, poznać metody upraw, cykl produkcji kawy i na koniec spróbować najlepszej kawy kolumbijskiej.