Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

Brazil Mogiana

BESTSELLER
Waga kawy
Wybierz rodzaj kawy
Cena:
21,99 zł

87,96 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 48h
Klasyczna, brazylijska kawa, która urzeka równowagą smakową, delikatnością i słodyczą. Ziarna pochodzące z regionu Mogiana wyróżnia brak goryczki, niska kwasowość i wyjątkowy czekoladowo-orzechowy aromat.
Profil aromatyczny
Intensywność 2,5
Kwasowość 1,5
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 99 zł
Wysyłamy
w 48h
Map
Region
Mogiana
Wysokość upraw
800-1200 m n.p.m.
Metoda obróbki
sucha
Stopień palenia
średni (medium)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Brazil Mogiana

Brazil Mogiana

to kawa, która urzeka niezwykłą równowagą smakową i delikatnością. Bariści nazywają ją kawą „klasyczną”, która nadaje się do picia o każdej porze dnia. Jej nazwa związana jest z regionem kawowym Mogiana położonym wzdłuż granicy stanu São Paulo i wysuniętego na południe stanu Minas Gerais.

Dzięki warunkom klimatycznym panującym w regionie Mogiana, otrzymujemy kawę łagodną o niskiej kwaskowości, niemal pozbawioną goryczki, słodką w smaku, z wyraźnie wyczuwalnymi orzechowymi, czekoladowymi i miodowymi nutami.

Brazil Mogiana

Kawa brazylijska

W Brazylii są trzy główne obszary uprawy kawy: Mogiana, Sul Minas oraz Cerrado. Wspólną cechą tych regionów jest umiarkowany klimat, który przyczynia się do utrzymania regularnych temperatur w ciągu całego roku – idealnych do uprawy zarówno Arabiki jak i Robusty.

Tutejsze Arabiki są łagodne w smaku, lekko słodkie, co w znacznej mierze spowodowane jest naturalną metodą wydobywania ziaren z owoców kawowców – tak zwaną metodą suchą, polegającą na suszeniu ziaren wraz z miąższem na wolnym powietrzu przez około 4 tygodnie.

Brazil Mogiana

Brazylia - kawowy gigant

Brazylia jest największym producentem kawy na świecie i odpowiada za ok. 30% światowych zbiorów. Co ciekawe kawowiec nie jest naturalnym elementem flory tego kraju. Historia jego uprawy zaczyna się dopiero w połowie XVIII wieku, kiedy oficer Francisco de Pahletta przemycił z Gujany Francuskiej sadzonki kawowca i założył w południowej Brazylii pierwsze plantacje.

Dla Brazylijczyków kawa to nie tylko napój, to cała kultura uprawy drzewek kawowych, zbioru owoców, ich suszenia, a następnie zaparzania i picia.

Napój ten związany jest z ich sposobem życia, żywiołowością, czerpaniem radości z każdej chwili. Piją oni najczęściej kawę zbliżoną do espresso, bardzo mocną i słodką. Kawa związana jest również z rozwojem gospodarki i infrastruktury Brazylii. Pierwsze linie kolejowe służyły do komunikacji i obsługi poszczególnych plantacji.

Co ciekawe nazwa kawowego regionu - Mogiana - związana jest z nazwą spółki, która wybudowała linie kolejową przebiegającą przez ten obszar.

Brazil Mogiana
Opinie
Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 18

1-10 z 175

Michał
Taka jaką lubię
Elzbieta
Dobra kawa ale troszke rozczorowal mnnie dosc slaby aromat. Jednak jest delikatna i bardzo smaczna.
małgorzata
Kawa smaczna,w Latte,albo Capuccino wyraźny a zarazem delikatny smak.Kupię ponownie
Marta
Bardzo dobra kawa
Natalia
Kawa smaczna, delikatnie palona.
Iwona
Subtelna, delikatna, lekka, smaczna.
Yirga
Bardzo dobra kawa, która jest wybaczająca jeżeli chodzi o recepturę. Przy pierwszym ustawieniu młynka smakowała bardzo dobrze.

W smaku wyczuwalna gorzka czekolada, orzechy.
(16g in -> 34 g out w 35s - Gaggia Classic + Sette 270).

Bardzo obfita crema - takie ilości cremy widziałem wcześniej tylko w przypadku ziaren Malabar.

Prawdopodobnie napiszę obszerniejszą recenzję na swojej stronie https://yirga.pl po ustaleniu najlepszej receptury dla tych ziaren.

Ogólnie to moje pierwsze zamówienie od MK Fresh i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.
Edyta
Cudowny aromat, bardzo dobry smak.
Maciek
Dobra, ale są lepsze.
Morty
Ze tak powiem: dobra.
Dodaj opinię