0

Brazil Mogiana Ziarno 250g

PLN 26.99
PLN 107.96 / kg
Wysyłamy w 48h

Klasyczna, brazylijska kawa, która urzeka równowagą smakową, delikatnością i słodyczą. Ziarna pochodzące z regionu Mogiana wyróżnia brak goryczki, niska kwasowość i wyjątkowy czekoladowo-orzechowy aromat.

Intensywność
2.5
Kwasowość
1.5
Region
Mogiana
Wysokość upraw
800-1200 m n.p.m.
Metoda obróbki
sucha
Stopień palenia
średni (medium)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Brazil Mogiana

Brazil Mogiana - cudowny smak, intensywny aromat

Urzekający smak, który cechuje wyjątkowa delikatność, będzie świetną propozycją na filiżankę kawy o dowolnej porze dnia. Właśnie ze względu na wspomniane wyżej właściwości Brazil Mogiana cieszy się przydomkiem „klasycznej”, gdyż będzie wyśmienicie smakować zarówno do śniadania, w trakcie lunchu, jak i popołudniowego czasu spędzonego w gronie bliskich, czy znajomych. Świeżo palona kawa swoją nazwę zaczerpnęła od regionu umiejscowionego na granicy stanów São Paulo i Minas Gerais, w których znajdują się jej plantacje.

Warunki klimatyczne panujące we wspomnianym regionie sprawiają, że brazylijska kawa ziarnista cechuje się łagodnym smakiem o niskiej kwasowości, niewyczuwalnej goryczce i subtelnej słodyczy. Z kolei jej aromat to zdecydowanie nuty orzechowe, miodowe oraz czekoladowe.

Brazil Mogiana

Brazylijska kawa ziarnista - owoc najlepszych plantacji w kraju

Kawa ziarnista 250 g to wynik rzetelnie wykonywanej pracy w obszarze niemalże stworzonym do uprawy kawowca. Mowa tutaj o trzech regionach, do których należy zaliczyć Mogianę, Sul Minas i Cerrado. Wszystkie wyróżnia umiarkowany klimat - temperatura o każdej porze roku ulega bardzo nieznacznym wahaniom. To z kolei sprawia, że panujące na tym terenie warunki są idealne do uprawy Arabiki i Robusty na tutejszych plantacjach.

Liczne Arabiki to niezwykle łagodne i delikatne odmiany o subtelnej, wyczuwalnej słodyczy. Efekt ten uzyskiwany jest dzięki tradycyjnej metodzie suchej, która opiera się na suszeniu ziaren razem z miąższem. Przebywają one na otwartym powietrzu przez około cztery tygodnie, czego efektem jest brazylijska kawa ziarnista o zrównoważonym smaku.

Często zwane „kawowymi wiśniami” ziarna odznaczają się również słodkim aromatem, co przekłada się na delikatny balans znany wśród miłośników kawy jako „okrągły”.

Brazil Mogiana

Brazylia - kawowy gigant na rynku

Aż 30% światowych zbiorów kawy pochodzi z Brazylii, okrzykniętej mianem kawowego giganta. Pierwszą osobą, która założyła plantację na południu tego kraju był oficer Francisco de Pahletta. Jego plantacja powstała w połowie XVIII wieku z przemyconych sadzonek kawowca pozyskanych z Gujany Francuskiej i została uznana za pierwszą w całej Brazylii.

Na przestrzeni stu lat Brazylia niebagatelnie szybko rozwinęła uprawę kawowców, których efekt w postaci ziaren na stałe wpisał się w codzienność i tradycję Brazylijczyków.

Kawa ziarnista 250 g nie jest wyłącznie napojem dodającym energii. To również symbol brazylijskiego stylu życia, nieokiełznanej żywiołowości tutejszych mieszkańców, którzy sposoby uprawy, zbioru, suszenia, obróbki i zaparzania przekazują sobie z pokolenia na pokolenie jako nieodłączny element tradycji. Najczęściej w brazylijskich domach kawa serwowana jest w postaci mocnego słodzonego wywaru zbliżonego do espresso.

Kawa przyczyniła się ponadto do szeroko pojętego rozwoju gospodarki i infrastruktury. Spółka Mogiana, która zaczerpnęła swoją nazwę od nazwy regionu, stworzyła pierwsze linie kolejowe, co zapewniło lepszą komunikację i transport pomiędzy plantacjami znajdującymi się na tym obszarze.

Brazil Mogiana
Opinie potwierdzone zamówieniem

Brak opinii

Dodaj opinię
Ocena *
*
*
Opublikowane zostaną tylko opinie potwierdzone zamówieniem