WYPRZEDAŻ PARTII Z DATĄ PALENIA 28.03.2023 r.
Wysokiej jakości ziarna Arabiki z Indonezji otrzymywane są unikalną metodą Giling Basah, która odpowiada za ich imponujące, pełne body, niską kwasowość oraz intensywny smak. Bogaty bukiet aromatów Indonezja Mandheling, w którym wyróżniają się nuty czekolady, cedru, przypraw, a nawet wina, to pochodna wulkanicznej gleby i bardzo wilgotnego klimatu Sumatry. Wysoka jakość i czystość smaku gwarantowana dzięki trzykrotnej, rygorystycznej kontroli ziaren.
W całym kawowym świecie trudno o kawę posiadającą bardziej pełne i imponujące body. To ono odpowiada za esencjonalny, skoncentrowany smak, intensywność oraz niską kwasowość ziaren Indonezja Mandheling. Te cechy są pochodną unikalnego procesu produkcji Giling Basah, który jest typowy dla regionu Sumatry. Dzięki dużej wilgotności klimatu oraz bogatej, wulkanicznej glebie uprawiana tutaj kawa charakteryzuje się unikalnym bukietem aromatów, w którym wyróżniają się znacząco nuty czekolady, cedru, wina oraz przypraw. Oferowana przez MK Cafe Fresh kawa należy to typu Triple-picked, co oznacza, że została trzykrotnie sprawdzona w poszukiwaniu defektów i cechuje się najwyższą jakością oraz czystym smakiem.
Kawa z Sumatry
Kawa Indonezja Mandheling uprawiana jest na wysokich zboczach wulkanicznych Mount Leuser w rejonie Balak we środkowo-zachodniej Sumatrze. Co ciekawe – jej nazwa nie nawiązuje do regionu uprawy, a do określenia grupy etnicznej – „Mandailing”, która zamieszkuje te obszary. Uformowane na pozostałościach wulkanicznych wyspy archipelagu malajskiego: Sumatra, Sulawesi oraz Java stanowią idealne miejsce dla uprawy kawowców. Decydują o tym dwa czynniki – bogata w minerały gleba oraz wilgotny, równikowy klimat.
Potencjał tych wysp dostrzegli Holendrzy już na przełomie XVII i XVIII wieku i sprowadzili na Sumatrę sadzonki kawy oraz założyli pierwsze plantacje. Ich dziedzictwo stanowi także unikalna metoda pozyskiwania kawy - Giling Basah – opracowana z myślą o korzyściach finansowych i utrzymaniu wysokiej jakości kawy. Pierwsi plantatorzy odkryli bowiem, że kawa pozbawiona warstwy „pergaminu” potrzebuje o wiele mniej czasu na suszenie, co pozwoliło przyspieszyć cały proces przetwarzania owoców kawowca. Ubocznym skutkiem stały się wyjątkowe właściwości smakowe i aromatyczne Arabiki, dzięki którym zyskała ona wielbicieli na całym świecie.
Giling Basah. Ziarna „lubiące” wilgoć
Unikalny proces obróbki ziaren kawowca – zwany przez miejscowych Giling Basah – to jeden z czynników, który wyróżnia Indonezję, a szczególnie Sumatrę pośród wszystkich regionów kawowych. To określenie w wolnym tłumaczeniu oznacza „łuskanie kawy na mokro” (ang. wet hulled process) i rzeczywiście wilgoć w procesie obróbki kawowych „wiśni” odgrywa znaczącą rolę. W przypadku tego tradycyjnego dla Sumatry procesu – zebrane owoce kawy najpierw poddaje się kąpieli w wodnych kadziach, a następnie suszy w pergaminowej skórce, która obleka ziarno kawowca po usunięciu resztek miąższu. Jednak w odróżnieniu od procesu mokrego, w którym kruchy już „pergamin” usuwa się dopiero na dosyć niskim – 11 procentowym – poziomie wilgotności, w Giling Basah ziarna wydobywa się z zaledwie pół-suchej warstwy pergaminu – nawet przy 24% zawartości wody! Takie „pestki” o niebieskawym odcieniu, po prażeniu dają wyjątkowo pełne, przypominające syrop body, dzięki któremu Arabika z Sumatry posiada intensywny, skoncentrowany smak i prawie zupełnie pozbawiona jest kwasowości.