Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

India Plantation 250g

KAWA MIESIĄCA
Wybierz rodzaj kawy
Cena:

Normalna cena: 19,99 zł

Special Price 15,99 zł

79,96 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 24h
Wyrazista indyjska arabika o bogatym bukiecie korzennych i owocowych nut, charakterystycznych dla kaw z tego regionu. Minimalna kwasowość, delikatna goryczka i pełne body pozwalają w pełni delektować się egzotyczną kompozycją smaków i aromatów pieprzu oraz szlachetnego drewna.
Profil aromatyczny
Intensywność 4
Kwasowość 1,7
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 50 zł
Wysyłamy
w 24h
Map
Klasa ziarna
Plantation
Wysokość upraw
1000-1500 m n.p.m.
Metoda obróbki
mokra
Stopień palenia
średni (medium)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
India Plantation

India Plantation

India Plantation, uważana za jedną z najlepszych kaw indyjskich, stanowi charakterystyczną dla tego obszaru geograficznego kompozycję wyraźnych korzennych nut smakowych oraz lekkich, owocowych aromatów. Minimalna kwasowość, delikatna goryczka i pełne body pomagają wyeksponować egzotyczne połączenie smaków i aromatów pieprzu, papai oraz szlachetnego drewna.

India Plantation

Indyjskie universum smaków

Plantacje kawy w Indiach to osobny wszechświat, który gromadzi różnorodne odmiany roślin,  w tym owoców i przypraw. Pieprz, kardamon, wanilia, pomarańcze albo banany rosną w otoczeniu drzewek kawowych i stanowią wraz z nimi wspólny ekosystem. Należą do niego również drzewa ocieniające kawę, których na indyjskich plantacjach rośnie nawet 50 różnych rodzajów. Drzewa te zapobiegają erozji gleby na spadzistych terenach, wzbogacają ją o składniki odżywcze, chronią uprawy kawowe przed sezonowymi wahaniami temperatur i stanowią o bioróżnorodności danego terenu. Indie to jedyny kraj, w którym całą kawę uprawia się w cieniu, pod ‘baldachimami’ z drzew.

Te wszystkie czynniki nie pozostają bez wpływu na charakter owoców kawowca, które dojrzewają wolniej i mają czas, żeby nasycać się różnymi smakami i aromatami przypraw i roślin ze swojego otoczenia. Dlatego indyjska kawa jest delikatna, niezbyt kwaskowa,  posiada pełen, bogaty smak i niespotykany nigdzie łagodny aromat przypraw i owoców.

India Plantation

Wysokogatunkowa indyjska kawa, niezależnie od regionu uprawy, występuje pod wspólną marką „Plantation”. Oznaczenie to sugeruje, że konsument ma do czynienia z dokładnie wyselekcjonowanymi ziarnami, o idealnych proporcjach, odpowiednim kolorze i powtarzalnych właściwościach, obrabianych metodą mokrą.

India Plantation

Kawa z historią

Powszechne jest myślenie o Indiach jako wiodącym producencie doskonałych herbat. Stosunkowo mniej osób kojarzy za to ten kraj z kawą. Indie produkują i eksportują kawę na dużą skalę od ponad 150 lat, kiedy to Brytyjczycy założyli pierwsze górskie plantacje na południu kraju. Obecnie Indie są piątym największym producentem Arabiki na świecie po Brazylii, Kolumbii, Meksyku i Etiopii.

Historia kawy w Indiach jest jednak jeszcze starsza i sięga około 400 lat wstecz.  Znana legenda głosi, że muzułmański pielgrzym Baba Budan, w czasach kiedy Arabowie surowo strzegli swoich sadzonek kawy i nasion, wracając z pielgrzymki do Ziemi Świętej, zabrał ze sobą właśnie siedem surowych nasion i posadził je swoich rodzinnych stronach. Były to okolice jaskiń w Chikmahlur na południu, w regionie Karnataka, uznawanym obecnie za kolebkę upraw indyjskiej kawy.

Karnaka wraz ze stanami Kerala oraz Tamil Nadu należy do tradycyjnego, najstarszego regionu uprawy, który obecnie odpowiada za 92 % całości produkcji kawy w Indiach. W związku z dużym zapotrzebowaniem produkcja kawy rozprzestrzeniła się na inne obszary, takie jak Andhara Pradesh, Orissa czy Maharastra, a rząd włożył bardzo dużo pracy w zagospodarowanie tych regionów, a tym samym zapewnienie środków do życia ubogim rodzinom zamieszkującym te ziemie.

Ze względu na panujące w poszczególnych regionach odmienne warunki klimatyczne i naturalne, w Indiach uprawia się wiele różnych gatunków kaw od dobrej jakościowo Arabiki, takiej jak India Plantation po odmiany mniej doceniane przez fachowców, ale bardziej odporne na gorący i wilgotny klimat, takie jak Robusta.

Opinie
Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 7

1-10 z 66

Mariola
Bardzo dobra kawa.Mój nr2
Aga
Coś pięknego!
Kupiłam paloną 3 kwietnia 2018, parzę z niej espresso, jej smak oraz konsystencja zwalają z nóg. Ma w sobie coś i nigdy bym nie podejrzewała że pokocham kawę z tego rejonu świata.
Arkadiusz
Kawka do popijania przez cały dzień jest delikatna, a zarazem ma coś w sobie.
Kasiaaa
Uwielbiam tę kawę. Jest jedną z moich ulubionych. Ma intensywny i głęboki smak. Co ważne dla mnie to nie jest kwaśna. Piję ją bez mleka i z łyżeczką cukru kokosowego lub trzcinowego i to dla mnie jest złoty środek na pobudzenie.
Mirek
Bardzo dobra kawa o dużym aromacie i małej kwasowości delikatna kupuję po raz kolejny.
Mirek
Bardzo dobra kawa o dużym aromacie i małej kwasowości delikatna kupuję po raz kolejny.
Kasia
Delikatny zrównoważony smak, wspaniały aromat i zapach. Doskonała zarówno z mlekiem jak i bez. Polecam dla tych którzy preferują kawy o niskiej kwasowości. Dla mnie super.
Piotr
Wyczuwalne nuty drewna.
Artur
Nie jest to dla mnie wysoka półka wśród produktów, które macie w ofercie. Są kawy o zdecydowanie ciekawszych doznaniach zapachowych i smakowych. Jak zawsze pisze o kawie bez dodatku mleka czy cukru. Espresso z tego gatunku jest dość ostre, a nawet bym się pokusił o cierpkość w smaku. Jakby to określić - zapach świeżej kawy jest dość przyjemny ale po zaparzeniu gdzieś te nuty uciekają. Można by powiedzieć, że źle dobrałem sposób mielenia ale już dwa razy zamówiłem ją z różnych partii, zanim napisałem tę opinię, wiec wydaje mi się, że po prostu jest średnia. Moja ocena to naciągane 3 gwiazdki.
Ewka77
Kawa smaczna delikatna - druga kawa która mi smakuje pierwsza to Brazylia Mogiana
INDIA PLANTATION - smaczna z mlekiem i odrobiną cukru....będzie gościł a u mnie ;)
Dodaj opinię