0

Congo Kivu 250g ZIARNO

4 Ocena(y)
PLN 27.90
PLN 23.72
PLN 94.86 / kg
Wysyłamy w 48h
Arabika pochodząca z okolic przepięknego jeziora tektonicznego Kivu na granicy Demokratycznej Republiki Konga i Tanzanii. Jej bukiet charakteryzuje się dużą intensywnością orzeźwiających owocowych aromatów agrestu, moreli czy czerwonego grejpfruta z wyczuwalnymi nutami czekoladowymi. Bogata wulkaniczna gleba i malownicze wzniesienia stanowią doskonałe miejsce do uprawy wysokiej jakości kawy. Dzięki specyficznemu mikroklimatowi Congo Kivu Lake jest oryginalna w smaku i bardzo owocowa. Prawdziwy kawowy skarb z samego serca Afryki.

Intensywność
3.0
Kwasowość
3.5
Region
Kivu Lake
Wysokość upraw
1400-1800 m n.p.m.
Metoda obróbki
mokra
Stopień palenia
jasny (light)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis

Congo Kivu 250g

Arabika pochodząca z okolic pięknego jeziora tektonicznego Kivu to jeden ze skarbów Demokratycznej Republiki Kongo – czyli kraju niezwykle obfitego w bogactwa naturalne. Poszarpane brzegi jeziora, malownicze tarasy i wysokie wzniesienia – łącznie z dymiącym szczytem wulkanu Nyiragongo na północy – stanowią idealne miejsce do uprawy wysokiej jakości kawy.

Mężczyźni w łodziach
Niezwykle różnorodny klimat Kongo

Dzięki specyficznemu mikroklimatowi tego regionu Arabika tam rosnąca charakteryzuje się dużą intensywnością czekoladowych nut i orzeźwiających owocowych aromatów agrestu, moreli czy czerwonego grejpfruta. Jak przystało na kawę z samego serca kontynentu afrykańskiego, Congo Kivu Lake jest oryginalna w smaku i bardzo owocowa.

Bogate wulkaniczne gleby, wysokie plantacje pomiędzy 1400-1800 m n.p.m. oraz tradycyjna uprawa tworzą egzotyczny afrykański bukiet, który powinien stanowić ciekawą odmianę od dobrze znanych smaków.

Plantacja, na której rosną owoce, z których wyrabia się kawę Congo Kivu
Mały słoń

Kraina wielkich bogactw

Demokratyczna Republika Konga to kraj, który posiada bardzo bogate i zróżnicowane zasoby naturalne. Ich wartość szacuje się na blisko 24 biliony dolarów. Wulkaniczna gleba skrywa wiele skarbów, rzadkich surowców i minerałów – dzięki czemu idealnie nadaje się także do uprawy kawowców. Przeważająca większość kraju to obszary dżungli, wzniesienia, wysokie góry oraz niewygasłe wulkany. Cała produkcja kawy skupia się wokół tektonicznego jeziora Kivu – jednego z Wielkich Afrykańskich Jezior – obsypanego niewielkimi zachwycającymi wysepkami.

Jego poszarpane, wysokie brzegi to doskonałe warunki do uprawy kawowców. Krzewy rosną na niewielkich plantacjach, których praca oparta jest często o tradycyjne metody. Smak tutejszej kawy jest jedyny w swoim rodzaju, jak przystało na tak niezwykłe okoliczności. Arabikę uprawianą w regionie jeziora Kivu z całą pewnością można zaliczyć do jednego ze skarbów tej urodzajnej ziemi.

Krajobraz Kongo z dużym jeziorem
Opinie
Strona:
1 - 4 z 4 Pokaż:
10
KazHib
Świetna kawa z dripa i aeropresu. Piękny aromat po zmieleniu. W smaku czekolada z wyraźnym dodatkiem cytrusów. Kto deklaruje, że używa tylko praski nie powinien narzekać. Kivu nie jest dedykowana do tej metody.
MrJansjo
Dla mnie rozczarowująca. Spodziewałem się owoców, dostałem kwaśny karmel. Mało kawowa ta kawa. Ale dla miłośników "nie musi być dobra, byle była nietypowa" będzie idealna.
Paweł
Z ciśnienia bardzo kwaśna cytrusowa :) Jeszcze przelew pewnie będzie lżejsza :D
Joanna
Pyszna kawa. Jestem smakoszem kaw etiopskich, ale ta zaskoczyła mnie bardzo swoim profilem smakowym, bardzo aromatyczna i owocowa.
Dodaj opinię
Ocena *
*
*