Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

Brazil Obata 250g

-20%
Cena:

Normalna cena: 26,30 zł

Special Price 21,04 zł

105,20 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 24h
Wyjątkowy przykład wysokiej jakości brazylijskiej Arabiki, w której dominują klasyczne aromaty czekolady, kakao, czy masła orzechowego. Jednak dzięki zastosowaniu rzadko spotykanej w tym regionie metody obróbki semi-washed bukiet wzmocniony został nutami owoców leśnych, a nawet ananasa. Brazil Obata to kawa o czystym, wyrazistym smaku, która sprosta wymaganiom nawet najbardziej wymagających kawoszy.
Profil aromatyczny
Intensywność 3
Kwasowość 1,5
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 50 zł
Wysyłamy
w 48h
Map
Klasa ziarna
Obata
Wysokość upraw
950-1155 m n.p.m.
Metoda obróbki
półmyta
Stopień palenia
średni (medium)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Brazil Obata

Brazil Obata

W brazylijskim regionie kawowym Sul de Minas, na malowniczo położonej plantacji Fazenda da Lagoa – uprawiana jest wysokiej jakości Arabika odmiany Obata, która jako jedna z nielicznych kaw w Brazylii pozyskiwana jest metodą semi-washed. Ta metoda obróbki ziarna stosowana jest tylko w przypadku naprawdę dobrych kaw. Polega ona na połączeniu zalet powszechnie stosowanej w tym regionie metody suchej, która dostarcza dużo słodyczy i owocowego aromatu z metodą mokrą, dzięki której kawa staje się lekka, wyrazista i czysta w smaku. W efekcie takiej obróbki bukiet kawy znacząco wyróżnia się spośród brazylijskich Arabik – poza dobrze znanymi aromatami czekolady, orzechów czy kakao, pojawiają się nuty owoców leśnych, a nawet ananasa. Brazil Obata to niebanalna wariacja na temat smaku klasycznej, brazylijskiej kawy i wysokiej jakości Arabika, która sprosta wymaganiom nawet najbardziej wymagających kawoszy.

Brazil Obata

Semi-washed – słodycz i lekkość w każdym ziarnie

Są dwie podstawowe metody obróbki owoców kawowca. Najpopularniejsza w Brazylii jest metoda naturalna, czyli sucha. Polega ona na suszeniu w słońcu kawowych wiśni, by następnie z kruchych, wysuszonych owoców wyłuskać ziarno kawowca. Ta metoda ma kilka zalet – nie potrzeba rozbudowanej infrastruktury, żeby ją przeprowadzić, a poddana jej kawa ma w sobie duszo słodyczy i owocowych aromatów pochodzących z miąższu, który przez dłuższy czas ma kontakt z ziarnem. Metoda sucha jest powszechnie stosowana w Brazylii. Druga metoda to obróbka mokra, która jest droższa i wymaga specjalnej infrastruktury. W przypadku tej techniki najpierw usuwa się skórkę oraz część miąższu, następnie moczy się ziarna w zbiornikach wodnych, a dopiero potem suszy. Kawa poddana tej metodzie jest więc czysta, pozbawiona defektów, wyrazista i posiada lekki, cytrusowo-herbaciany posmak.

Brazil Obata

Kompromisem pomiędzy tymi dwoma metodami jest z kolei obróbka półmokra (semi-washed), która łączy w sobie najlepsze cechy dwóch powyższych metod. Najpierw usuwa się skórkę i część miąższu, potem kawa poddana jest suszeniu, następnie usuwa się „warstwę pergaminu” bezpośrednio towarzyszącą ziarnu, a na koniec powtarza się suszenie. Kawa pozyskiwana przy pomocy metody półmokrej posiada dużo słodyczy – jak w przypadku metody suchej – a także pełne body, czyli dużą cielistość. Dodatkowo zyskuje lekkość i wyrazistość charakterystyczną dla metody mokrej.

Brazil Obata

Odmiana Obata

Obata to specyficzna Arabika będąca mieszanką dwóch innych – odmiany Villa Sarchi, która jest naturalną mutacją cenionej kawy Bourbon oraz odmiany Timor będącej hybrydą pomiędzy Arabiką i Robustą. Dzięki takiemu połączeniu kawa jest bardzo wyrazista, posiada pełne body, dużo słodyczy oraz elegancji charakterystycznej dla odmiany Bourbon. Odmiana rzadka, posiadająca oryginalny bukiet.

Opinie

4 produkt(ów)

Tomasz
Niestety jestem tą kawą rozczarowany.
Partia, która do mnie dotarła zawierała kawę palona zbyt ciemno- raczej podchodziło to pod full city niż american.
Prażona we frenchpressie zawierała sporo goryczny. W kawiarce jej smak też był dość płaski i lekko goryczkowy.Mimo wszystko dało się odczuć lekką owocową kwaskowatość, co jest rzadkie w kawach brazylijskich.Myślę, że przy odrobinie jaśniejszym paleniu kawa ta pokazałaby swój potencjał.
Marcin
Pyszna kawa! Najlepsza z brazylijskich jakie piłem i absolutna czołówka jeśli chodzi o kawy z Aeropressu. Polecam!
Tomasz Korlatowicz
Jest to zdecydowanie najlepsza z kaw brazylijskich, jakie dostepne sa w ofercie MK. Kawa parzona w Hario V60. Pomimo pierwszego niezbyt ladnego zapachu podczas preinfuzji, finalny efekt jest bardzo zadowalajacy. Kawa przyjemnie orzechowa z bardzo lekkim owocowym posmakiem. Idealna kompozycja dla kogos, kto lubi slodycz i orzechowo -czekoladowy posmak kawy brazylijskiej z lekkim dodatkiem kwasowosci.
Jerzy Płaczkiewicz
Zasmakowała mi - z kawiarki !
Dodaj opinię