Kolumbia to jedno z państw, które należy do czołówki światowych producentów kawy eksportowanej do licznych krajów na wielu kontynentach. Jest to kraj, który plasuje się na trzecim miejscu pod względem produkcji, do czego z pewnością przyczyniły się warunki klimatyczne i żyzność ziemi, które rocznie potrafią wydać plon sięgający nawet siedmiuset milionów kilogramów. Kawa kolumbijska o wybornym smaku i aromacie to napój, którego warto skosztować.
Kawy z Kolumbii często określane są mianem “czarnego, płynnego złota”. Należą bowiem do jednych z najlepszych, a wpływ na ich smaki i aromaty ma otoczenie, mikroklimat, ekosystem panujący w regionach słynących z plantacji o długoletniej tradycji. Ciężko jednoznacznie określić, kiedy w tym kraju pojawiły się pierwsze sadzonki i próby uprawy kawowca. Istnieją podejrzenia, iż miało to miejsce w XVIII wieku, kiedy to przedstawiciele jednego z jezuickich zakonów w drodze powrotnej z Ameryki Środkowej postanowili zabrać ze sobą na ojczyste ziemie ziarna kawowca. Kawa Colombia oraz jej produkcja były jednak lokalnym biznesem, który dopiero około stu lat później nabrał rozpędu i otworzył się na eksport. Największy rozkwit tej branży miał swoje miejsce jednak dopiero w XX wieku, kiedy to udało się pokonać różnego rodzaju problemy gospodarcze kraju i zwiększyć uprawy do takich, które przynoszą plony niemal dorównujące Brazylii pod względem ilości i jakości. Rozwój ten sprawił, iż kawa kolumbijska znana jest z wysokogatunkowych ziaren Arabiki, które na terenie tegoż kraju mają bardzo dobre warunki do rozwoju.
Jeszcze jakiś czas temu kawa kolumbijska była eksportowana przede wszystkim do Stanów Zjednoczonych i na rynek europejski, co jednak uległo zmianie w niedalekiej przeszłości. Krajami, w których można spotkać się z największym pod względem procentowym importem kawy kolumbijskiej są wciąż niezmiennie USA oraz Niemcy i Japonia. Mimo wszystko kawy ziarniste z Kolumbii są eksportowane o każdej porze roku, gdyż jej uprawom niepodważalnie sprzyja równikowe położenie kraju. Wysoka jakość i standardy utrzymywane przez plantatorów sprawiają, iż tzw. “Trójkąt kawy” uznano za światowe dziedzictwo krajobrazu, kultury i kawy UNESCO. Handel kolumbijską kawą nadzorowany jest przez założoną specjalnie do tego celu federację producentów FNC. Już od niemal wieku zajmuje się ona regulowaniem rynku, w tym eksportu i jest odpowiedzialna za około jedną trzecią sprzedaży całkowitej produkcji kawy w tym kraju. Pozostałe 70% jest natomiast elementem sprzedaży prowadzonej już bezpośrednio przez eksporterów.
Kolumbia pod względem geograficznym może poszczycić się naprawdę dobrym położeniem i lokalizacją pod uprawy kawowca. W ciągu roku klimat nie ulega nagłym, gwałtownym zmianom, a temperatury utrzymują się na stałym poziomie między 17, a 23 stopnie Celsjusza. Wiele upraw znajduje się na stokach górskich Andów, często na wysokości sięgającej nawet 1200 - 1800 m.n.p.m. Stały dostęp do słońca i wyjątkowo żyzne gleby mają ogromny wpływ na jakość, za którą kawy ziarniste z Kolumbii są cenione na całym świecie. Kolumbia leży ponadto w tzw. pasie kawowym, co dodatkowo potwierdza jej idealne warunki do zakładania plantacji.
W zależności od tego, z jakiego regionu pochodzi dana kawa Colombia, jej smak i aromat będzie się różnił. Przykładowo kawy z takich regionów, jak Guajira, czy Cesa będą charakteryzować się niską kwasowością i smakiem gorzko - słodkiej czekolady. Z kolei ziarna uprawiane w okolicach Bolivar będą nadawały kawie orzechowego smaku o średniej kwasowości. W przypadku kaw z ziaren pochodzących z miejscowości Caldas, Quindio, czy Risaralda kawa Kolumbia będzie nawiązywać do ziołowo - owocowych nut smakowych. Jeśli natomiast poszukuje się kawy z nutą tytoniu, ta pochodząca z Santander sprawdzi się idealnie. Nuty cytrynowe są charakterystyczne dla Casanare i Tolima, a nuty winno - słodkie dla miejscowości Huila.
Kawy ziarniste z Kolumbii, w tym najczęściej wspominane Arabiki, poddawane są obróbce “na mokro”. Ma to ogromny wpływ na smak, którego intensywność jest wyraźnie odczuwalna, a aromat z nutą czekolady, karmelu i orzechów dodatkowo zwiększa zafascynowanie świeżo zaparzoną filiżanką kawy kolumbijskiej.
Do najczęściej uprawianych ziaren kawy w Kolumbii należą: Caturra, Supremo, Typica, Maragogype i Bourbon. Każda z nich wyróżnia się innymi walorami smakowymi. W przypadku Bourbon, czyli najpopularniejszej odmiany, wyróżnia ją delikatny aromat i minimalna kwasowość. Bardzo dobrą odmianą jest także Caturra i Supremo, które charakteryzują się dużą odpornością na choroby i zmiany klimatu. Pod względem powszechności pierwsze miejsce zdobywa odmiana Typica, która nie słynie z obfitych plonów, jednak nie sprawia problemów podczas uprawy. Najsłabszą odmianą jest Maragogype, gdyż jej uprawa należy do najtrudniejszych. Ziarna te są niezwykle podatne na drobnoustroje chorobotwórcze, a jakiekolwiek zmiany klimatu wpływają negatywnie na obfitość plonów. Z tych powodów jej uprawa należy do najrzadziej spotykanych na terenie Kolumbii.
Kawy z Kolumbii nie trafiają bezpośrednio do palarni i do domów finalnych odbiorców. Najpierw muszą one przejść kwalifikację jakości, w której uwzględnia się wady pierwotne, wady wtórne i wygląd ziaren. Do wad pierwotnych należy zaliczyć ziarna spleśniałe lub kwaśne. Z kolei do wad wtórnych wlicza się ziarna, które uległy połamaniu, odbarwieniom, uszkodzeniu przez insekty i owady oraz ziarna niedojrzałe. Kawa Kolumbia może zatem zostać zakwalifikowana do kategorii jakościowej: Excelso, Supremo lub UGQ. Poszczególne kategorie różnią się jakością i wielkością ziaren. Kawy z Kolumbii najwyższej jakości, jak np. oferowana przez nas Kawa Colombia Supremo, zapewnią nie tylko niebywały smak i aromat, ale także dostarczą każdemu dużej dawki kofeiny pobudzającej do działania i orzeźwiającej umysł.