Kawa indyjska wyróżnia się wielowiekową historią, której początku należy upatrywać się około 1600 roku. Wtedy to muzułmański pielgrzym o imieniu Baba Budan wpadł na pomysł, aby w drodze powrotnej do swoich rodzinnych okolic z pielgrzymki do Mekki przemycić kilka ziaren kawy. By jednak jego plan zakończył się sukcesem, ukrył dokładnie siedem ziaren w swojej brodzie. Kawowce były bowiem mocno strzeżonym dorobkiem kulturowym Arabów, którzy niekoniecznie chcieli dzielić się z obcokrajowcami. Właśnie te ziarna zasiał na Wzgórzach Chandragiri w stanie Karnataka i w ten sposób zapoczątkował plantację pierwszych kawowców na terenie Indii, które zaczęły wydawać kolejne plony, tym samym zwiększając zainteresowanie mieszkańców, co przerodziło się w zakładanie kolejnych plantacji oraz zastosowanie kawy w codziennych rytuałach, kulinariach i kulturze.
Popularność indyjskiej kawy utrzymywała się na względnie umiarkowanym poziomie. Jej rozpropagowaniem w pierwszej kolejności zajęli się Holendrzy, którzy w XVII wieku przejęli niemalże całe państwo i sprawili, że kawy indyjskie stały się bardziej powszechne i rozpoznawalne. Największy udział w promocji mieli jednak Brytyjczycy, dla których Indie stanowiły kolonię przejętą pod brytyjskie władze w XIX wieku. To właśnie wtedy kawa nabrała całkiem innego znaczenia, stała się nie tylko elementem kultury i tradycji, ale także produktem na sprzedaż. Brytyjczycy zadbali o to, by ten wyjątkowy towar doceniono na całym świecie, dzięki czemu kawa z Indii może skutecznie konkurować z innymi kawami z równie dobrze znanych zagranicznych plantacji.
Obecnie Indie bardzo mocno konkurują z innymi eksporterami kawy z całego świata. Świadczy o tym ogromne zainteresowanie tymże towarem, gdyż aż 70% zbiorów eksportowane jest właśnie za granicę. Indyjska kawa w zdecydowanej większości wysyłana jest do takich krajów, jak Niemcy, Rosja, Hiszpania, Holandia, Grecja czy Słowenia. Jej szlachetnym smakiem i aromatem cieszą się również Włosi, dla których przeznaczone jest aż niemalże 30% całego eksportowanego produktu. Kawa indyjska zyskuje także sporą popularność na azjatyckim kontynencie, gdzie transportowana jest do Japonii i stosowana jako codzienny napój energetyzujący. Jej sława sięga również Stanów Zjednoczonych, do których eksportowane są ziarna indyjskich odmian kawowca i serwowane jako wysokiej klasy produkt dodający energii i rześkości umysłu.
Indie to kraj, którego ekosystem słynie z wielu odmian roślin i drzew, w tym aż z 50 gatunków, które na stałe wpisały się w krajobraz kawowych plantacji. Kawy ziarniste z Indii powstają zatem z drzewek kawowych, które wydają plon na często bardzo pochyłym terenie, w cieniu drzew, w towarzystwie takich roślin, jak pieprz, wanilia, kardamon, pomarańcza. Każdy region różni się jednak panującym w nim mikroklimacie, co z kolei wpływa na gatunek kawy uprawiany w danym miejscu. Kawa z Indii może zatem diametralnie różnić się smakiem, który uzależniony jest od położenia geograficznego plantacji, klimatu i towarzyszących uprawom roślin.
W Indiach można spotkać plantacje, które w zależności od terenu i panującego tam klimatu zajmują się uprawą dwóch różnych gatunków ziaren. Kawy ziarniste z Indii to zatem m.in. Arabica Plantation, Robusta India Cherry, India Mysore i wiele innych. Te wspomniane są jednak najpopularniejszymi gatunkami, z których można uzyskać najlepszej jakości napar o wyjątkowym smaku i aromacie. Regiony, w których znajduje się zdecydowana większość kawowych plantacji to Karnataka, Tamil Nadu i Kerala. Skupiają się one na Arabice i Robuście, które charakteryzują się zróżnicowanym profilem smakowym, gdyż odmiany te czerpią najwięcej dobra z panującego w tym regionie klimatu.
Kawy indyjskie, w zależności od regionu i klimatu, przesiąkają aromatami znajdujących się w ich pobliżu roślin, drzew, przypraw, owoców. Karnataka przywodzi przede wszystkim na myśl skojarzenia z Arabiką, której uprawa na tym terenie stanowi zdecydowaną przewagę. Z kolei region Tamil Nadu słynie z wybornej Arabiki 100%, która zachwyca nutą pieprzu, bananowca i pomarańczy zarówno w swoim smaku, jak i aromacie. Robusta jest natomiast gatunkiem, którego uprawa odbywa się na niskich pagórkowatych terenach Kerali, czego owocem są zbiory ziaren o posmaku imbiru i warzyw. Wbrew pozorom zdecydowana większość upraw pochodzi od drobniejszych plantatorów, którzy nie stawiają na ilość, ale na jakość. Ze względu jednak na ich liczbę są oni w stanie odpowiedzieć na rosnące zainteresowanie, jakie wzbudza indyjska kawa.
Istnieją cztery główne odmiany kawy z Indii, które na stałe zagościły w monsunowym klimacie. Należą do nich:
Wilgotny klimat Indii - w przeciwieństwie do bardzo słonecznych i suchych mikroklimatów - wymusza na plantatorach stosowanie odpowiednich sposobów obróbki ziaren, które nie tylko są unikatowe dla tego regionu, ale również nadają kawie wyjątkowego smaku i aromatu. Jedną z takich metod jest “monsunowanie”. Polega ona na wystawieniu ziaren kawy na działanie powietrza o bardzo dużej wilgotności, w czasie pory monsunowej, pod zadaszeniem zapewniającym w tej metodzie istotne pod wieloma względami zacienienie. Ziarna regularnie przeczesuje się grabiami, żeby równomiernie dostała się do nich wilgoć. Ziarna dojrzewają powoli. Następnie są pakowane do worków i wystawiane na działanie wiatru monsunowego. Proces trwa do momentu, aż ziarna uzyskają pożądane zmiany barwy i smaku. Tak przygotowane kawy ziarniste zapewniają przyjemny, delikatny smak i egzotyczne aromaty.