Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

Indonesia Mandheling 250g

do - 20%
Stopień zmielenia
Cena:
23,50 zł

94,00 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 24h
Wysokiej jakości ziarna Arabiki z Indonezji otrzymywane są unikalną metodą Giling Basah, która odpowiada za ich imponujące, pełne body, niską kwasowość oraz intensywny smak. Bogaty bukiet aromatów Indonezja Mandheling, w którym wyróżniają się nuty czekolady, cedru, przypraw, a nawet wina, to pochodna wulkanicznej gleby i bardzo wilgotnego klimatu Sumatry. Wysoka jakość i czystość smaku gwarantowana dzięki trzykrotnej, rygorystycznej kontroli ziaren.
Profil aromatyczny
Intensywność 4
Kwasowość 1,5
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 50 zł
Wysyłamy
w 24h
Map
Klasa ziarna
Grade 1, Triple Picked
Wysokość upraw
800-1500 m n.p.m.
Metoda obróbki
półmyta
Stopień palenia
średnio ciemny (medium-dark)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Indonesia Mandheling

W całym kawowym świecie trudno o kawę posiadającą bardziej pełne i imponujące body. To ono odpowiada za esencjonalny, skoncentrowany smak, intensywność oraz niską kwasowość ziaren Indonezja Mandheling. Te cechy są pochodną unikalnego procesu produkcji Giling Basah, który jest typowy dla regionu Sumatry. Dzięki dużej wilgotności klimatu oraz bogatej, wulkanicznej glebie uprawiana tutaj kawa charakteryzuje się unikalnym bukietem aromatów, w którym wyróżniają się znacząco nuty czekolady, cedru, wina oraz przypraw. Oferowana przez MK Cafe Fresh kawa należy to typu Triple-picked, co oznacza, że została trzykrotnie sprawdzona w poszukiwaniu defektów i cechuje się najwyższą jakością oraz czystym smakiem.

Indonesia Mandheling

Kawa z Sumatry

Kawa Indonezja Mandheling uprawiana jest na wysokich zboczach wulkanicznych Mount Leuser w rejonie Balak we środkowo-zachodniej Sumatrze. Co ciekawe – jej nazwa nie nawiązuje do regionu uprawy, a do określenia grupy etnicznej – „Mandailing”, która zamieszkuje te obszary. Uformowane na pozostałościach wulkanicznych wyspy archipelagu malajskiego: Sumatra, Sulawesi oraz Java stanowią idealne miejsce dla uprawy kawowców. Decydują o tym dwa czynniki – bogata w minerały gleba oraz wilgotny, równikowy klimat.

Indonesia Mandheling

Potencjał tych wysp dostrzegli Holendrzy już na przełomie XVII i XVIII wieku i sprowadzili na Sumatrę sadzonki kawy oraz założyli pierwsze plantacje. Ich dziedzictwo stanowi także unikalna metoda pozyskiwania kawy - Giling Basah – opracowana z myślą o korzyściach finansowych i utrzymaniu wysokiej jakości kawy. Pierwsi plantatorzy odkryli bowiem, że kawa pozbawiona warstwy „pergaminu” potrzebuje o wiele mniej czasu na suszenie, co pozwoliło przyspieszyć cały proces przetwarzania owoców kawowca. Ubocznym skutkiem stały się wyjątkowe właściwości smakowe i aromatyczne Arabiki, dzięki którym zyskała ona wielbicieli na całym świecie.

Indonesia Mandheling

Giling Basah. Ziarna „lubiące” wilgoć

Unikalny proces obróbki ziaren kawowca – zwany przez miejscowych Giling Basah – to jeden z czynników, który wyróżnia Indonezję, a szczególnie Sumatrę pośród wszystkich regionów kawowych. To określenie w wolnym tłumaczeniu oznacza „łuskanie kawy na mokro” (ang. wet hulled process) i rzeczywiście wilgoć w procesie obróbki kawowych „wiśni” odgrywa znaczącą rolę. W przypadku tego tradycyjnego dla Sumatry procesu – zebrane owoce kawy najpierw poddaje się kąpieli w wodnych kadziach, a następnie suszy w pergaminowej skórce, która obleka ziarno kawowca po usunięciu resztek miąższu. Jednak w odróżnieniu od procesu mokrego, w którym kruchy już „pergamin” usuwa się dopiero na dosyć niskim – 11 procentowym – poziomie wilgotności, w Giling Basah ziarna wydobywa się z zaledwie pół-suchej warstwy pergaminu – nawet przy 24% zawartości wody! Takie „pestki” o niebieskawym odcieniu, po prażeniu dają wyjątkowo pełne, przypominające syrop body, dzięki któremu Arabika z Sumatry posiada intensywny, skoncentrowany smak i prawie zupełnie pozbawiona jest kwasowości.

Opinie
Strona:
  1. 1
  2. 2

1-10 z 12

Sebastian
Dobra. Goryczka lekko wyczuwalna, kwasowości kompletnie brak. Smakuje, w zasadzie, zwyczajnie, trochę płasko - ale mam wrażenie, że jest kremowa w posmaku. Parzona w kawiarce
Bozena
Kawa jest przepyszna, chyba najlepsza jaka pilam. Polecam goraco napewno nie bedziecie zalowac.
Agnieszka
Pyszna, wyrazista i intensywna w smaku kawa. Idealna o poranku - jest bardzo aromatyczna i pobudzająca. Wyczuwam w niej czekoladowe nuty. Świetnie komponuje się z mlekiem.
Paweł
To jest najlepsza kawa jaką na razie piłem. W smaku intensywna czekolada z jakby korzennymi przyprawami.
Magda
Dobra, ale jak dla mnie India lepsza
Maniek
Wile osób twierdzi, że kawy z Azji są gorsze. To nie prawda!! Przykładem jest ta Indonesia. Świeżutka smakuje wyśmienicie z aeropressu. Bogactwo smaku kwiatowego i winnego.
Iwona
Przepyszna. Aromatyczna w smaku i zapachu
Iwona
Wyrazista ale nienachalna o delikatnej słodyczy z przepięknym bukietem zapachowym. Polecam
Łukasz
idealnie pasuje moim upodobaniom. Nie za słodka i nie za słaba.
David D.
Bardzo mocna, bardzo intensywna. Lepiej sprawdza się na senny, mglisty poranek, pobudzając do życia, niż na relaksujące, niedzielne popołudnie. Idealna dla amatorów mocnych kaw.
Dodaj opinię