Historyczne początki kawy w Indiach sięgają jednak jeszcze dalej, bo aż do około 400 lat przed brytyjską kolonizacją. Wedle pewnej znanej w tym kraju legendy jeden z muzułmańskich pielgrzymów o imieniu Baba Budan w drodze z pielgrzymki do Ziemi Świętej zabrał ze sobą siedem surowych nasion kawowca, które następnie posadził w okolicy jaskiń Chikmahlur w regionie Karnataka, w południowej części Indii. W taki sposób surowo strzeżona przez Arabów roślina kawowca stała się początkiem uprawy ziaren, a sam region Karnataka został uznany za pierwszy historyczny region Indii, w którym rozkwitła uprawa indyjskiej kawy.
Zarówno Karnaka, jak i stan Kerala i Tamil Nadu noszą miano najstarszych regionów upraw kawy, które obecnie zajmują się aż 92% produkcji kawy w całym kraju. Kawa ziarnista 1 kg dostępna w naszej ofercie jest zatem efektem pracy przekładającej się wyraźnie na poprawę i rozwój gospodarki kraju oraz gwarantującej zatrudnienie uboższym warstwom społeczeństwa mieszkającym na tym terenie. Mowa tutaj również o takich obszarach jak Orissa, Andhara Pradesh, czy Maharastra.
W każdym regionie panuje specyficzny, charakterystyczny dla danego terenu mikroklimat, dlatego w Indiach uprawia się zarówno wysokiej jakości ziarna Arabiki, w tym India Plantation, jak i również mniej cenione odmiany, jak Robusta, które charakteryzują się jednak znacznie większą odpornością na wilgotny i gorący klimat Indii.