Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

INDIA MONSOONED AA 250G ZIARNO

EDYCJA LIMITOWANA
Cena:
25,90 zł

103,60 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 24h
Pochodząca z regionu Malabar słynna, indyjska kawa monsunowa swój niepowtarzalny bukiet zawdzięcza wilgotnym monsunom. Jej aromatyczny napar posiada wyraziste nuty czekolady, karmelu, szlachetnego drewna oraz przypraw. W porównaniu do klasycznych, indyjskich Arabik – charakteryzuje się niespotykanym łagodnym smakiem, minimalną kwasowością i zmysłowym aromatem, który przywidzi na myśl powiew ciepłego, orientalnego wiatru.
Profil aromatyczny
Intensywność 3
Kwasowość 1
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 50 zł
Wysyłamy
w 48h
Map
Region
MALABAR
Klasa ziarna
AA
Wysokość upraw
1100-1200 m n.p.m.
Metoda obróbki
natural/ monsooned
Stopień palenia
średni (medium)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
India Monsooned

India Monsooned AA

Przedstawiamy słynną, indyjską kawę monsunową, czyli jedną z najbardziej oryginalnych kaw na całym świecie! Jej wyjątkowy profil smakowy to efekt nietypowego procesu obróbki, który polega na nasyceniu ziaren kawowca wilgotnymi, monsunowymi wiatrami. Taka sama kawa znana była już w czasach wielkich wypraw morskich – wówczas jej właściwości były naturalnym efektem długotrwałej żeglugi z Indii do Europy.

India Monsooned

Podróżujące w ładowniach żaglowców ziarna wystawione były na działania monsunów, które zmieniały ich wygląd, kolor, a także sam kawowy bukiet, który niespodziewanie przypadł go gustu amatorom tego napoju w Europie. Obecnie India Monsooned Malabar to najpopularniejsza indyjska kawa o wyjątkowym, łagodnym, gładkim smaku, który wyróżnia ją spośród wszystkich innych kaw z tego regionu. Jej aromatyczny napar posiada charakterystyczne nuty czekolady, karmelu, szlachetnego drewna oraz przypraw – w tym również czarnego pieprzu. Bukiet India Monsooned to orientalna esencja Indii – ale w łagodnym, zmysłowym, kobiecym wydaniu.

India Monsooned

Podróże, które zmieniły kawę

Geneza indyjskiej kawy monsunowej związana jest z okolicznościami historycznymi, czyli z ekspansją kolonialną oraz powszechną żeglugą morską. Indyjskie ziarna kawowca podróżujące do Europy poprzez Przylądek Dobrej Nadziei – za sprawą wilgotnych, morskich wiatrów – nabierały nowych właściwości. Kawa osłonięta była od wiatrów monsunowych wyłącznie drewnianym kadłubem statku – tam na przemian nabierała wilgoci i wysychała – uzyskując charakterystyczną żółto-brązową powłokę oraz zupełnie nowy bukiet smakowy. Właśnie w takiej kawie indyjskiej zasmakowali Europejczycy, dla których aromatyczny, lecz łagodny napar był bardzo pożądany.

India Monsooned

Indyjska kawa monsunowa

Wraz ze zmianą warunków podróży na lepsze – indyjska kawa utraciła ten specyficzny smak – ale eksperci i farmerzy postanowili odtworzyć proces jej pozyskiwania w kontrolowanych warunkach. Obecnie kawa zebrana w regionie Malabar układana jest do suszenia w specjalnie do tego stworzonych, wentylowanych magazynach, gdzie monsunowe wiatry mają swobodny dostęp do ziaren – zupełnie jak w ładowniach dawnych żaglowców. Ziarna są regularnie obracane i pielęgnowane, dzięki czemu zachowuje się ich najwyższą jakość, czego dowodem jest również symbol AA. W ten sposób powstaje kawa, która jest niepodobna do żadnej innej indyjskiej Arabiki – aromatyczna, ale niezwykle łagodna i dobrze zbalansowana.

Opinie

4 produkt(ów)

Joanna
Przepyszna kawa. W profesjonalnym ekspresie zawsze cudowna ze wspaniałą cremą jako espresso i cappuccino. Cudowny egzotyczny smak i aromat.
Artur
Z ekspresu ciśnieniowego posmak i aromat 'węgla' zabijał wszystko inne. Z aeropresu da się wypić ale nic przyjemnego. Generalnie w smaku, jak 'marketowa' kawa ze średniej półki. Może to kwestia zbyt mocnego wypalenia, może tylko ta partia... nie wiem... ale na pewno już więcej nie zaryzykuję.

P.S. Jest jednak smaczniejsza, niż czysta robusta :)
Magda
Smaczna, wyważona, bez zbędnych aromatów, dla mnie idealna
Damian
Kawa jest jednym słowem pyszna i
aromatyczna polecam
Dodaj opinię