0

India Monsooned 250G ZIARNO

PLN 27.99
PLN 111.96 / kg
Wysyłamy w 48h
Pochodząca z regionu Malabar słynna, indyjska kawa monsunowa swój niepowtarzalny bukiet zawdzięcza wilgotnym monsunom. Jej aromatyczny napar posiada wyraziste nuty czekolady, karmelu, szlachetnego drewna oraz przypraw. W porównaniu do klasycznych, indyjskich Arabik – charakteryzuje się niespotykanym łagodnym smakiem, minimalną kwasowością i zmysłowym aromatem, który przywidzi na myśl powiew, ciepłego orientalnego wiatru.
Intensywność
3.0
Kwasowość
1.0
Region
Malabar
Wysokość upraw
1100-1200 m n.p.m.
Metoda obróbki
nie dotyczy
Stopień palenia
średni (medium)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Yemen Haimi

India Monsooned AA

Przedstawiamy słynną, indyjską kawę monsunową, czyli jedną z najbardziej oryginalnych kaw na całym świecie! Jej wyjątkowy profil smakowy to efekt nietypowego procesu obróbki, który polega na nasyceniu ziaren kawowca wilgotnymi, monsunowymi wiatrami. Taka sama kawa znana była już w czasach wielkich wypraw morskich – wówczas jej właściwości były naturalnym efektem długotrwałej żeglugi z Indii do Europy. Podróżujące w ładowniach żaglowców ziarna wystawione były na działania monsunów, które zmieniały ich wygląd, kolor, a także sam kawowy bukiet, który niespodziewanie przypadł go gustu amatorom tego napoju w Europie. Obecnie India Monsooned Malabar to najpopularniejsza indyjska kawa o wyjątkowym, łagodnym, gładkim smaku, który wyróżnia ją spośród wszystkich innych kaw z tego regionu. Jej aromatyczny napar posiada charakterystyczne nuty czekolady, karmelu, szlachetnego drewna oraz przypraw – w tym również czarnego pieprzu. Bukiet India Monsooned to orientalna esencja Indii – ale w łagodnym, zmysłowym, kobiecym wydaniu.

Yemen Haimi

Podróże, które zmieniły kawę

Geneza indyjskiej kawy monsunowej związana jest z okolicznościami historycznymi, czyli z ekspansją kolonialną oraz powszechną żeglugą morską. Indyjskie ziarna kawowca podróżujące do Europy poprzez Przylądek Dobrej Nadziei – za sprawą wilgotnych, morskich wiatrów – nabierały nowych właściwości. Kawa osłonięta była od wiatrów monsunowych wyłącznie drewnianym kadłubem statku – tam na przemian nabierała wilgoci i wysychała – uzyskując charakterystyczną żółto-brązową powłokę oraz zupełnie nowy bukiet smakowy. Właśnie w takiej kawie indyjskiej zasmakowali Europejczycy, dla których aromatyczny, lecz łagodny napar był bardzo pożądany.

Yemen Haimi

Indyjska kawa monsunowa

Wraz ze zmianą warunków podróży na lepsze – indyjska kawa utraciła ten specyficzny smak – ale eksperci i farmerzy postanowili odtworzyć proces jej pozyskiwania w kontrolowanych warunkach. Obecnie kawa zebrana w regionie Malabar układana jest do suszenia w specjalnie do tego stworzonych, wentylowanych magazynach, gdzie monsunowe wiatry mają swobodny dostęp do ziaren – zupełnie jak w ładowniach dawnych żaglowców. Ziarna są regularnie obracane i pielęgnowane, dzięki czemu zachowuje się ich najwyższą jakość, czego dowodem jest również symbol AA. W ten sposób powstaje kawa, która jest niepodobna do żadnej innej indyjskiej Arabiki – aromatyczna, ale niezwykle łagodna i dobrze zbalansowana.

Opinie

Brak opinii

Dodaj opinię
Ocena *
*
*