0

Ethiopia Sidamo 250 g ziarno

2 Ocena(y)
PLN 33.99
PLN 25.49
PLN 101.97 / kg
Wysyłamy w 48h
Wysokiej jakości, klasyczna Arabika pochodząca z Etiopii. Jej profil smakowy wyróżnia charakterystyczny kwiatowy aromat oraz posmak migdałów, a nawet marcepana, które doskonale współgrają z wyrazistym, kremowym body. Uprawiana na dużych wysokościach kawa posiada lekkie jagodowe i melonowe nuty. To niezwykle aromatyczna i zmysłowa propozycja pochodząca z miejsca, gdzie do dzisiaj jeszcze rosną dziko kawowce.

WYPRZEDAŻ partii z datą palenia 28.06.2021r.
Intensywność
3.0
Kwasowość
3.5
Region
Sidamo
Wysokość upraw
1700-1900 m n.p.m.
Metoda obróbki
myta
Stopień palenia
średnio-jasny
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis

 Ethiopia Sidamo 250g

Jest coś dziewiczego i zarazem zmysłowego w Arabikach pochodzących z Etiopii. Ich walory smakowe dobitnie wskazują na unikalne pochodzenie z obszaru, gdzie po dziś dzień kawa rośnie dziko w lasach i przydomowych ogródkach. Można to wyczuć w oryginalnym, orzeźwiającym profilu smakowym pełnym kwiatowych i cytrusowych aromatów.

Taka jest klasyczna kawa z tego regionu czyli Ethiopia Sidamo. Uprawiane na dużych wysokościach – pomiędzy 1700-1900 m n.p.m. – kawowce, dają ziarna, które charakteryzują się świeżością i intensywnością. Posmak migdałów, a nawet marcepana doskonale współgra z wyrazistym, kremowym body.

Brazil Yellow Diamon

Całość wieńczą lekkie jagodowe i melonowe nuty aromatyczne, obecne wyłącznie w dobrej jakości kawach uprawianych na wysokich stokach górskich. Arabiki odmiany Heirloom (ang. dziedzictwo) wiąże bardzo szczególna więź z miejscem pochodzenia. Mogą zawierać w sobie pamięć najstarszych Arabik na świecie. W końcu Etiopia to miejsce narodzin kawy!

Brazil Yellow Diamond

 Heirloom – kawowe dziedzictwo Etiopii

Aromat świeżej kawy to ważny pierwiastek życia codziennego w Etiopii i nieodłączny element podróży po tym kraju. Tradycja mówi, że goście powinni być podejmowani podczas rytuału palenia zielonych ziaren kawowca i parzenia naparu. Do dzisiaj drzewka kawowe rosną w przydomowych ogródkach wraz z innymi roślinami, a także dziko występują w lasach Etiopii. Tak rosnąca kawa krzyżuje się ze sobą w naturalny sposób, dlatego w regionie może występować nawet do 10 tysięcy różnych wariantów Arabiki. Stąd nazwa Heirloom, która traktowana jest jako oznaczenie zbiorcze dla wszystkich odmian.

Brazil Yellow Diamon

Ta różnorodność, niemożliwa do pełnego zbadania, sprawia że kawa w Etiopii jest jedną wielką tajemnicą, a każda miejscowość czy nawet mała wioska może posiadać swoją własną Arabikę. Nazwę Heirloom można tłumaczyć jako dziedzictwo. To kawa która przechowuje w sobie pamięć o najstarszych, dziko rosnących Arabikach. Czy to niesamowite doświadczenie czuć ten sam albo podobny aromat, którym setki lat temu zachwycali się pierwsi odkrywcy kawy?

Brazil Yellow Diamond

Opinie
Strona:
1 - 2 z 2 Pokaż:
10
Zdzich
Fantastyczna. Orzeźwiająca. Zbalansowana. Dripper i Comandante 18, 3 minuty. Zdecydowanie polecam. Szkoda że Kenia AA nie jest w ofercie. Afryka to Afryka ;)
Grzegorz
Stanowczo jak na mój gust za kwaśna.
Dodaj opinię
Ocena *
*
*