Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

Ethiopia Heirloom 250g ziarno

EDYCJA LIMITOWANA
Cena:
39,90 zł

159,60 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 48h
Unikatowe ziarna odmiany Hairloom pochodzące z upraw jednego z najlepszych biegaczy w historii – Haile Gebrselassie. Kawa należy do mikrolotu, a więc bardzo małego plonu, który stanowi największe osiągnięcie wybranej plantacji. Oferowane ziarna urzekają intensywnością kwiatowych, owocowych, a nawet orzechowych nut – jagód, melona i migdałów, które w odczuciu są bardzo świeże i wyszukane. To pierwszy zbiór z młodych 3-5 letnich krzewów i mistrzowskie dokonanie kawowe Haile Gebrselassie.
Profil aromatyczny
Intensywność 3,5
Kwasowość 3
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 50 zł
Wysyłamy
w 48h
Map
Region
Masha District
Wysokość upraw
1680-1875 m n.p.m.
Metoda obróbki
sucha
Stopień palenia
średnio jasny (medium-light)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Ethiopia Heirloom

Ethiopia Heirloom 250g

Unikatowe ziarna odmiany Heirloom uprawiane przez dwukrotnego złotego medalistę olimpijskiego i wielokrotnego mistrza świata w biegu na długich dystansach – Haile Gebrseelassie. Kawa pochodzi z mikrolotu, a więc bardzo małego plonu, który zawiera ziarna o niepowtarzalnych właściwościach smakowych, stanowiące najwyższe osiągnięcie plantacji, na której są uprawiane. Dzięki indywidualnemu podejściu do zbioru i troskliwej pielęgnacji drzewek otrzymywana jest kawa o doskonałych parametrach i niezwykle wyszukanym smaku.

Ethiopia Heirloom to pierwszy zbiór z młodych 3-5 letnich krzewów. Kawa urzeka dużą intensywnością kwiatowych i owocowych nut – jagód oraz melona, które oferują bardzo żywe, ale delikatne doznania. Duża wysokość, na której zlokalizowana jest plantacja (1700-1900m n.p.m.), wyjątkowość mikrolotu oraz filozofia uprawy mistrza decydują o tym, że Ethiopia Heirloom może śmiało stanąć obok jego największych trofeów sportowych.

Ethiopia Heirloom
Ethiopia Heirloom

Mikrolot – najlepsze kawy na świecie

W świecie kaw origins możemy wyróżnić takie, które pochodzą z określonego kraju, regionu, a nawet wybranej plantacji. Przyjmuje się zazwyczaj, że ziarna, które są uprawiane na pojedynczej farmie są bardziej interesujące niż te, które są sygnowane tylko nazwą regionu Im mniejsza uprawa, tym kawa posiada więcej charakterystycznych cech związanych z miejscem dojrzewania, metodą zbioru, sposobem obróbki czy przechowywania. Najciekawszy pod tym względem jest mikrolot, czyli niewielki zbiór albo plon który nie przekracza zwykle ilości 75 worków.

To zazwyczaj konkretna odmiana – taka jak Heirloom – która posiada doskonałą jakość i unikatowe właściwości smakowe przez co stanowi najwyższe osiągnięcie danej plantacji. Poprzez wyjątkowe traktowanie roślin i indywidualne podejście do zbioru kawy pochodzące z mikrolotu osiągają najwyższe parametry smakowe i unikalny smak – niespotykany nigdzie indziej na świecie. Według specjalistów to właśnie wśród mikrolotów znajdziemy najlepsze kawy. Ethiopia Heirloom to odmiana, która posiada silne znamię miejsca, z którego pochodzi, a nawet osoby, która zajmuje się jej uprawą.

Ethiopia Heirloom
Ethiopia Heirloom

Kawa od Mistrza

Prawdopodobnie każdy prawdziwy plantator marzy o tym, żeby wyhodować odmianę, która będzie stanowiła jego wizytówkę i największe dokonanie. Ethiopia Heirloom to kawa, która jest efektem zaangażowania w uprawę dwukrotnego złotego medalisty olimpijskiego i wielokrotnego mistrza świata w biegach długodystansowych – Haile Gebrselassie. Z jego filozofii życia opierającej się na ciężkiej pracy, poświęceniu oraz respektowaniu środowiska naturalnego powstała kawa, która posiada doskonałą jakość oraz unikalny smak. Oferowane przez Manufakturę MK Cafe Fresh ziarna to mikrolot pochodzący z pierwszego roku uprawy – z 3-5 letnich drzewek kawowych. Odmiana „Heirloom” (ang. dziedzictwo) to połączenie różnych, często bardzo dawnych i niezmienianych przez człowieka odmian kawowych charakterystycznych dla regionu Etiopii. Ethiopia Heirloom to prawdziwe medalowe dokonanie w świecie kawy.

Opinie

3 produkt(ów)

Nina
Kawa w pierwszym miesiącu od palenia cudowna, smak głęboki i intensywny. Jednak po miesiącu straciła swoje walory tak smakowe, jak i aromatyczne. Teraz piję ją niestety tylko z mlekiem. Pierwszy raz coś takiego ze świeżo parzonymi, szczelnie przechowywanymi kawami mi się dzieje
Karolina
Mój numer jeden. Bardzo mi odpowiada jej świeży smak.
Joanna
Wspaniała. etiopska kwasowość, nuty smakowe m.in. jagód, intensywność.... Kto kocha kawę z Etiopii, to wie, że natura stworzyła najlepszą kawę właśnie z tego regionu, a ta jeszcze podbita nutą smakową jagód, niebiański smak!!! Każda kropla wypita, to rozkosz i pełnia szczęścia. Mistrz stworzył naprawdę arcydzieło. Brawo!
Dodaj opinię