Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

Costa Rica SHB 250g

Wybierz rodzaj kawy
Cena:
23,50 zł

94,00 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 24h
Costa Rica SHB to kawa o zrównoważonym profilu smakowym – wyraźnym body, orzeźwiającej kwaskowości i delikatnym aromacie, co jest zasługą bogatej wulkanicznej gleby i górskiego klimatu. Niejednego smakosza kawy zachwyci połączenie smaku czekolady i orzechów z nutami owocowymi.
Profil aromatyczny
Intensywność 4
Kwasowość 3,5
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 35 zł
Wysyłamy
w 24h
Map
Klasa ziarna
SHB
Wysokość upraw
powyżej 1350 m n.p.m.
Metoda obróbki
mokra
Stopień palenia
średnio ciemny (medium-dark)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Costa Rica SHB

Costa Rica SHB

to kawa o zrównoważonym profilu smakowym – wyraźnym body, orzeźwiającej kwaskowości i delikatnym aromacie. Niejednego smakosza kawy zachwyci z pewnością połączenie smaku czekolady, karmelu i orzechów z nutami brzoskwini.

SHB (Strictly Hard Bean) to skrót, który opisuje najlepsze ziarna kawy uprawianej w Kostaryce na obszarach górskich, powyżej 1350 metra. Bogata wulkaniczna gleba, odpowiednia wysokość i górski klimat to czynniki, które decydują o wysokiej jakości ziaren i ich unikatowym charakterze. Ziarna SHB z powodzeniem mogą być „ambasadorem” regionu, reprezentować najbardziej klasyczny typ kawy z Ameryki Środkowej.

Costa Rica SHB

Kostarykańska Kawa

Swoje wyjątkowe cechy – cytrusową kwaskowość, wyraziste body, ekscytujące kontrasty smakowe – kostarykańska kawa czerpie wprost z natury. Na dużych wysokościach panują doskonałe warunki do uprawy kawowców. Połączenie bogatej w minerały gleby z odpowiednim nawodnieniem sprawia, że drzewka kawowe rozwijają się  bujnie bez żadnych nawozów i pestycydów. Górski klimat ma jeszcze jedną zaletę – chłodne noce spowalniają proces dojrzewania owoców kawowych, a ziarna w tym czasie chłoną to, co najlepsze z gleby i nasycają się owocowymi aromatami.

W Kostaryce kawę zbiera się przeważnie ręcznie. Dzięki mokrej metodzie obróbki, polegającej na wielogodzinnym namaczaniu owoców kawowca w wodzie w celu oddzielenia ziaren od miąższu, intensywna kwasowość ziaren jest „wygładzana”, co przyczynia się do zrównoważenia profilu smakowego, który jest określany jako „szlachetny”. Metodę mokrą stosuje się przeważnie do obróbki najwyższej jakości ręcznie zbieranych Arabik.

Przemysł kawowy w Kostaryce stoi na bardzo wysokim poziomie, a uprawy opierają się przeważnie na odkrytych w połowie XX wieku odmianach Arabiki – takich jak Caturra czy Catuai. Zaawansowanie technologiczne sprawia, że profil smakowy kostarykańskiej kawy jest wolny od jakichkolwiek skaz i defektów – ziarna są dokładnie selekcjonowane, a te wadliwe odsiewane.

Kraj drobnych producentów

Kawa dotarła do Kostaryki z Kuby w ostatnim dziesięcioleciu XVIII wieku. Bardzo szybko okazało się, że bogata wulkaniczna gleba, duże wysokości i podrównikowy klimat tworzą doskonałe warunki naturalne do uprawy tej rośliny. Rząd Kostaryki dostrzegł w kawie ogromny potencjał dla gospodarki kraju – dlatego też farmerzy, którzy zdecydowali się na jej uprawę, otrzymywali za darmo ziemię pod plantacje.

Obecnie Kostaryka jest trzynastym producentem kawy na świecie, wytwarzając około 1,5 miliona worków rocznie (worek to ok. 60 kg). 90 % wyprodukowanej kawy wysyłane jest poza granice, a dochód z jej eksportu stanowi jedną dziesiątą całości eksportu tego kraju.

Co ciekawe za znaczną cześć całkowitej produkcji odpowiadają małe farmy, których rozmiar nie przekracza 5 ha. Większość farm i plantacji usytuowa jest w prowincjach San José, Alajuela, Puntarenas, Heredia oraz Cartago. 

Opinie
Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

1-10 z 23

Cristoforo
Świetny smak i aromat :) Niebo w gębie :)
DARIUSZ.Z
Bardzo dobra kawa - idealna do kawiarki. Intensywny aromat . Kupiłem , spróbowałem , rewelacja. Doskonała do ekspresu automatycznego z dodatkiem małej ilości spienionego mleka.
.
Edyta
Bardzo dobra kawa - idealna do kawiarki. Intensywny aromat bez goryczki i kwaśnego posmaku. Ale dopiero rozpoczęłam "zabawę" w szukanie swojej kawy więc dziś jeszcze nie mogę powiedzieć że to mój numer jeden. Jak dla mnie lepsza niż Brazil...
Maciek
Kupiłem , spróbowałem , rewelacja. Doskonała do ekspresu automatycznego z dodatkiem małej ilości spienionego mleka. Mój pierwszy wybór następnym razem.
Marcin
Przez długi czas moja ulubiona kawa. Bogaty smak i aromat. Wilgotne i gorące terroir, w którym dojrzewa ta kawa wpływa na jej bardzo mocno owocowy smak o idealnej kwasowości. W postaci 20g espresso o poranku niezastąpiona. Gorąco polecam.
Agata
Kawa ideał - intensywna i bardzo aromatyczna!
Paweł
Bardzo przyjemna delikatna w smaku parkowania po turecku po prostu super
Kiju
Bardzo dobry smak kawy. Polecam.
Grażyna
Wyśmienite jako podwójne espresso. Może troszeczkę za duża kwasowość, ale tylko troszeczkę, reszta - nienagannie, raj dla smakoszy.
Wojtek
Super kawa! Idealna!!!
Dodaj opinię