0

Congo Kivu 250g ZIARNO

3 Ocena(y)
PLN 27.90
PLN 111.60 / kg
Wysyłamy w 48h
Arabika pochodząca z okolic przepięknego jeziora tektonicznego Kivu na granicy Demokratycznej Republiki Konga i Tanzanii. Jej bukiet charakteryzuje się dużą intensywnością orzeźwiających owocowych aromatów agrestu, moreli czy czerwonego grejpfruta z wyczuwalnymi nutami czekoladowymi. Bogata wulkaniczna gleba i malownicze wzniesienia stanowią doskonałe miejsce do uprawy wysokiej jakości kawy. Dzięki specyficznemu mikroklimatowi Congo Kivu Lake jest oryginalna w smaku i bardzo owocowa. Prawdziwy kawowy skarb z samego serca Afryki.

Intensywność
3.0
Kwasowość
3.5
Region
Kivu Lake
Wysokość upraw
1400-1800 m n.p.m.
Metoda obróbki
mokra
Stopień palenia
jasny (light)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis

Congo Kivu 250g

Arabika pochodząca z okolic pięknego jeziora tektonicznego Kivu to jeden ze skarbów Demokratycznej Republiki Kongo – czyli kraju niezwykle obfitego w bogactwa naturalne. Poszarpane brzegi jeziora, malownicze tarasy i wysokie wzniesienia – łącznie z dymiącym szczytem wulkanu Nyiragongo na północy – stanowią idealne miejsce do uprawy wysokiej jakości kawy.

Mężczyźni w łodziach
Niezwykle różnorodny klimat Kongo

Dzięki specyficznemu mikroklimatowi tego regionu Arabika tam rosnąca charakteryzuje się dużą intensywnością czekoladowych nut i orzeźwiających owocowych aromatów agrestu, moreli czy czerwonego grejpfruta. Jak przystało na kawę z samego serca kontynentu afrykańskiego, Congo Kivu Lake jest oryginalna w smaku i bardzo owocowa.

Bogate wulkaniczne gleby, wysokie plantacje pomiędzy 1400-1800 m n.p.m. oraz tradycyjna uprawa tworzą egzotyczny afrykański bukiet, który powinien stanowić ciekawą odmianę od dobrze znanych smaków.

Plantacja, na której rosną owoce, z których wyrabia się kawę Congo Kivu
Mały słoń

Kraina wielkich bogactw

Demokratyczna Republika Konga to kraj, który posiada bardzo bogate i zróżnicowane zasoby naturalne. Ich wartość szacuje się na blisko 24 biliony dolarów. Wulkaniczna gleba skrywa wiele skarbów, rzadkich surowców i minerałów – dzięki czemu idealnie nadaje się także do uprawy kawowców. Przeważająca większość kraju to obszary dżungli, wzniesienia, wysokie góry oraz niewygasłe wulkany. Cała produkcja kawy skupia się wokół tektonicznego jeziora Kivu – jednego z Wielkich Afrykańskich Jezior – obsypanego niewielkimi zachwycającymi wysepkami.

Jego poszarpane, wysokie brzegi to doskonałe warunki do uprawy kawowców. Krzewy rosną na niewielkich plantacjach, których praca oparta jest często o tradycyjne metody. Smak tutejszej kawy jest jedyny w swoim rodzaju, jak przystało na tak niezwykłe okoliczności. Arabikę uprawianą w regionie jeziora Kivu z całą pewnością można zaliczyć do jednego ze skarbów tej urodzajnej ziemi.

Krajobraz Kongo z dużym jeziorem
Opinie
Strona:
1 - 3 z 3 Pokaż:
10
MrJansjo
Dla mnie rozczarowująca. Spodziewałem się owoców, dostałem kwaśny karmel. Mało kawowa ta kawa. Ale dla miłośników "nie musi być dobra, byle była nietypowa" będzie idealna.
Paweł
Z ciśnienia bardzo kwaśna cytrusowa :) Jeszcze przelew pewnie będzie lżejsza :D
Joanna
Pyszna kawa. Jestem smakoszem kaw etiopskich, ale ta zaskoczyła mnie bardzo swoim profilem smakowym, bardzo aromatyczna i owocowa.
Dodaj opinię
Ocena *
*
*