0

Colombia Supremo 250g

70 Ocena(y)
Waga kawy
Wybierz rodzaj kawy
PLN 26.99
PLN 107.96 / kg
Wysyłamy w 48h
Colombia Supremo to kawa kompletna – oferuje doskonałą równowagę pomiędzy pełnym body, subtelną goryczką a delikatnie wyczuwalną kwasowością. W jej dużych ziarnach kryje się bogaty bukiet lekkich aromatów oraz wyraźny, przyjemny posmak brzoskwini i cytrusów charakterystyczny dla klasy Supremo.
Profil aromatyczny
Intensywność
3.5
Kwasowość
3.2
Region
Kolumbia
Wysokość upraw
1200-2000 m. n. p. m.
Metoda obróbki
mokra
Stopień palenia
średnio ciemny (medium-dark)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Colombia Supremo

Colombia Supremo

Kolumbijczycy używają terminu „supremo” na oznaczenie ziaren kawowych najwyższej jakości. Supremo to duże ziarna w rozmiarze 17 i 18 (według wielkości ekranów służących do sortowania – 17 i 18 to ziarna pomiędzy 6.7 mm a 7.10 mm). Ich wielkość ma wpływ na intensywność kawy i jej zbalansowanie.

W dużych „pestkach” ukryte jest interesujące połączenie bogatego bukietu lekkich aromatów oraz wyraźnego, przyjemnego posmaku brzoskwini i owoców cytrusowych. Wielu ekspertów uznaje Colombia Supremo za kawę kompletną, czyli taką która oferuje doskonałą równowagę pomiędzy pełnym body, subtelną goryczką i delikatnie wyczuwalnym kwaskiem.

Colombia Supremo

Kolumbijska kawa

Kolumbia specjalizuje się w produkcji wyjątkowej jakości kawy, której walory smakowe doceniają bariści na całym świecie. Jednym z czynników, który decyduje o jej wartości jest niewątpliwie metoda zbioru i obróbki „kawowych wiśni”. Podczas zbiorów dokonuje się ich selekcji ze względu na rozmiar i wyłącznie te, które są odpowiedniej wielkości, przeznaczane są na najlepszą kolumbijską kawę. „Pestki” Supremo w rozmiarze 17 i 18 stanowią podstawę dla klasyfikacji wielkościowej i jakościowej ziaren w Kolumbii.

Dlatego też ziarna pochodzące z tego kraju charakteryzują się „powtarzalnością”, co oznacza, że kolejno produkowane partie kawy właściwie nie różnią się od siebie smakiem.

Wysoka jakość kawy kolumbijskiej sprawia, że bariści często decydują się na nią podczas startu w mistrzostwach.

Kolumbia – kraina kawy

Kolumbia jest drugim największym producentem Arabiki na świecie i pierwszym producentem tzw. Arabiki mytej. Rośnie tu ponad dwa i pół miliarda kawowców, a przemysł kawowy zatrudnia 2 miliony ludzi, którzy rocznie produkują około 11 milionów worków (po 60 kg) ziaren kawy.

Kawa jest wielką atrakcją turystyczną tego kraju. Plantacje kawowe rozciągają się w Kolumbii na ogromnych obszarach i wiele regionów specjalizuje się wyłącznie w uprawie krzewów kawowca.

Główne kolumbijskie uprawy znajdują się na dużych wysokościach u podnóża Andów,
w środkowo-zachodniej części kraju, w której panuje umiarkowany i dość wilgotny klimat, sprzyjający rozwojowi kawowców.

Colombia Supremo

Region ten, najbardziej tradycyjny w całej Kolumbii, nazywany jest „Zona Cafetera” i znajduje się w okolicach miasta Salento i Doliny Cocora. Zona Cafetera położona jest na mocno pagórkowatym terenie w kształcie trójkąta.

Dzięki specyficznemu mikroklimatowi panują tam najlepsze warunki klimatyczne dla upraw kawy. Krzaki kawowca uprawiane są wysoko, więc ziarna dojrzewając wolniej, mają czas, aby czerpać z gleby to co najlepsze, a ręczny zbiór gwarantuje pozyskanie jedynie dojrzałych owoców. W Kolumbii uprawom kawy towarzyszą często plantacje bananów pastewnych (platanów), w sąsiedztwie których kawowce rosną szybciej i dają lepsze i smaczniejsze owoce.

Turyści odwiedzający Zona Cafetera, mogą podziwiać przepiękne widoki rozciągających się po horyzont plantacji, poznać metody upraw, cykl produkcji kawy i na koniec spróbować najlepszej kawy kolumbijskiej.

Colombia Supremo
Opinie
Strona:
1 - 10 z 70 Pokaż:
10
Marcin
Pod espresso bardzo dobra. Czuć kwasowość ale nie przeszkadza gdyż jest też słodycz. Goryczka ledwo wyczuwalna. Osoby lubiące "myte" kawy powinny być zadowolone. Palenie dla mnie w sam raz.
Przemek
Wcześniej kupiłem Kolumbię ale Organic. Jej już nie można zamówić. Jeśli ta jest tą samą to jest SUPER. Jestem kawoszem i lubię różne smaki ale ten organic był grzechu warty. Dla malkontentów - on nie był kwaśny ale właśnie naturalny. Przypominam, że kawa to owoc i jak się go spali na węgiel to będzie smakował jak "kawa służbowa" a tego chyba nie chcemy :). Cytrusy są nie nachalne i tak jak delikatnie się pojawiają tak przechodzą w łagodny finish. Jak chcę się napić espresso to wybieram izzo gold. Jak chcę napić się espresso i poczuć orzeźwienie to wybieram columia organic. Gdybym miał przyrównać owocowe orzeźwienie do piwa to wybrałbym pszeniczny Kormoran Witbier. Doskonale odwzorowany smak piwa w stylu monachijskim. Pozdrawiam i smacznego
haka
Kawa bardzo dobra, mam już kolejną paczkę. nie wyczuwam w niej kwasowości, tylko bardzo dobry smak i aromat. Pije ją się z dużą przyjemnością bez zastanawiania dlaczego
tam
Kwasowość i właściwie nic poza tym. Lubię kwaskowate kawy, ale to nie może być jedyny czynnik.
Waldi
Kawa bardzo dobra. Ma super aromat i dobry smak:-)
Yirga
Kawa zdecydowanie bardziej kwaskowa, bez balansującej tą kwasowość słodyczy. Próby zwiększania ekstrakcji w celu zniwelowania dość mocnej kwasowości nie powiodły się. Mi osobiście nie podeszła ponieważ wolę kawy słodsze, ale wiem że są osoby którym taka kawa będzie smakować. Na niekorzyść jest też fakt że kawę otrzymałem ponad 20 dni po dacie palenia.
Mmk
Ostatnia dostawa się nie udała kawa bardzo gorzka nie do picia może źle palona
Grzegorz
Perfekto
Ewa
Niestety pierwszą filiżankę wylałam a kawę schowałam głęboko, może przyda się na nalewkę kawową :) Kawa absolutnie nie dla mnie, prawie w ogóle brak aromatu, kwasowość oceniam dużo wyżej niż podaje producent.
Stefan
Colombię Supremo zaparzyłem dzisiaj w V60-02. Podaję przepis: 650 gramów wody ( źródlana Żywiec Zdrój) o temperaturze 88 stopni przelałem przez 40 gramów zmielonej kawy w czasie 3:30. Napar wyszedł zaskakująco bogaty w smaku, nie było w nim goryczy. Dało się natomiast wyczuć nuty karmelu, mlecznej czekolady i cytrusów. Polecam!
Dodaj opinię
Ocena *
*
*