Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

Colombia Organic 250g ziarno

NOWOŚĆ
Cena:
27,90 zł

111,60 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 48h
Wysokiej jakości Arabika posiadająca certyfikat kawy organicznej, uprawiana u podnóży najwyższego kolumbijskiego wulkanu Nevado del Huila. Ta w pełni naturalna kawa wolna jest od jakichkolwiek substancji chemicznych i wiernie oddaje charakter regionu. Jej bukiet to odświeżające połączenie cytrusowego aromatu z nutami karmelu i mlecznej czekolady. Poznaj prawdziwe oblicze Kolumbii!
Profil aromatyczny
Intensywność 3,5
Kwasowość 3,5
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 99 zł
Wysyłamy
w 48h
Map
Region
Tolima
Wysokość upraw
1500-1800 m n.p.m.
Metoda obróbki
myta
Stopień palenia
Jasny (light)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Colombia Supremo

Colombia Organic 250g

Colombia Organic to wysokiej jakości kawa organiczna uprawiana u podnóży najwyższego, kolumbijskiego wulkanu Nevado del Huila, którego szczyt przez cały rok pokryty jest śniegiem. W trudnodostępnych dolinach, na wysokości pomiędzy 1500-1800 m n.p.m. panują odpowiednie warunki do uprawy Arabiki bez konieczności stosowania jakichkolwiek substancji chemicznych.

Kawa dojrzewa w cieniu drzew oraz lokalnych roślin, które chronią ją od nadmiaru słońca i wzbogacają jej bukiet własnymi aromatami. Wybierając kawę organiczną możemy mieć pewność, że jej smak będzie w pełni naturalny i wierny temu, co się określa mianem terroir czyli warunkom klimatycznym i przyrodniczym regionu. W przypadku Colombia Organic jest to delikatna, rześka kwasowość oraz cytrusowy aromat przełamany nutami karmelu i mlecznej czekolady.

Colombia Organic

Inna Kolumbia

Region Tolima w całości zdominowany jest przez łańcuch górski Andów. Znajdują się tutaj zarówno zaśnieżone szczyty powyżej 5000 m n.p.m., jak również obfitujące w roślinność szerokie doliny. Nad okolicą góruje najwyższy wulkan Kolumbii, dzięki któremu otaczające go gleby są bardzo bogate w minerały. To dobre miejsce do uprawy Arabiki – szczególnie tej organicznej, która jest delikatna, lepiej dojrzewa na uboczu, w cieniu innych upraw i wyższych roślin, które chronią ją przed nadmiarem słońca. Cała okolica to jeden wielki ekosystem, który wzbogaca bukiet kawy. Dzięki takim warunkom mamy szansę spróbować nieco innej Kolumbii – bardziej naturalnej, kameralnej, zmysłowej.

Colombia Supremo

Kawa organiczna

Światowa produkcja kawy organicznej w skali roku jest naprawdę niewielka. Jedną z przyczyn jest fakt, że kawowce uprawiane w sposób naturalny nie są aż tak produktywne jak uprawy nieorganiczne. Innym powodem są wymogi względem certyfikowania, które różnią się w zależności od kraju, ale są w większości wypadków dosyć restrykcyjne. Jest to przede wszystkim wymóg maksymalnego ograniczenia środków chemicznych na obszarze uprawy i w momencie przetwarzania kawy.

Colombia Supremo
Colombia Supremo

Sam obszar uprawy musi być wolny od sztucznych nawozów czy pestycydów przynajmniej przez 3 lata. Dodatkowo na każdym etapie produkcji kawa organiczna musi być oddzielona od innych roślin bez certyfikatu. To ważne, bo kawowiec to wyjątkowo wrażliwa roślina, a każdy element otoczenia, w którym przebywa może mieć wpływ ostateczny bukiet naparu.

Opinie

1 produkt(ów)

Stefan
Colombia Organic to bardzo dobra, jaśniej palona kawa. W dripie wyczuwalna jest wyraźnie jabłkowa kwasowość połączona z mleczną czekoladą i karmelem. Jedna z lepszych kaw z tej manufaktury. Daję 5 gwiazdek oczywiście.
Dodaj opinię