Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

Brazil Yellow Bourbon 250g ziarno

EDYCJA LIMITOWANA
Cena:
26,30 zł

105,20 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 24h
Wielu ekspertów uważa ją za najlepszą brazylijską kawę. Jest ceniona za swoją ujmującą delikatność, bardzo niską kwasowość i naturalną słodycz. Aromat przywodzi na myśl zapach jaśminu, pomarańczy i kwitnącego drzewka kawowego. Brazil Yellow Bourbon to odmiana rzadka i pożądana przez amatorów kawy na całym świecie.
Profil aromatyczny
Intensywność 2,5
Kwasowość 0,5
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 50 zł
Wysyłamy
w 48h
Map
Region
Minas Gerais
Wysokość upraw
1100 - 1500 m n.p.m.
Metoda obróbki
Pulped natural
Stopień palenia
średni (medium)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Brazil Yellow Bourbon

Yellow Bourbon stanowi esencję tego, co w brazylijskiej kawie jest najlepsze. Jest ujmująco delikatna, niemal pozbawiona kwasowości i posiada przyjemną słodycz, która długo utrzymuje się na podniebieniu dzięki kremowemu „body”. Aromat tej kawy przywodzi na myśl jaśmin, kwiat pomarańczy i zapach kwitnącego drzewka kawowego. Odpowiednio palone ziarna mogą dodatkowo wzbogacić napar o nuty wiśni, orzechów, a nawet kardamonu. Ta najlepsza według ekspertów brazylijska odmiana jest rzadka i pożądana w całym świecie kawowym.

Odmiana Bourbon

Bourbon to odmiana Arabiki, której początków należy szukać w okresie podbojów kolonialnych, a dokładnie około 1708 roku, kiedy Francuzi starali się zapoczątkować uprawę kawy na wyspie Bourbon na Oceanie Indyjskim (obecnie wyspa Reunion). Stąd wzięła się jej nazwa. Odmiana uległa jednak naturalnej mutacji, w wyniku której jej owoce zyskały wyjątkowy – w stosunku do „klasycznej”, czerwonej barwy owoców kawowca – żółty kolor, który znalazł swoje odbicie w nazwie kawy (yellow). To jednak nie jedyna cecha, która ją wyróżnia.

Brazil Yellow Bourbon

Bourbon daje zwykle o 20-30% większe zbiory niż odmiana Typica (najstarsza odmiana Arabiki), ale jej owoce są mniejsze i bardziej zwarte. Uprawa, ze względu na wymagania klimatyczne i topograficzne jest dużo trudniejsza – krzewy rosną tylko na obszarach górskich, w Brazylii głównie w typowo górskim rejonie stanu Minas Gerais. Trudna dostępność plantacji i duże nachylenie terenu sprawiają, że praktycznie wszystkie prace przy jej uprawie wykonuje się ręcznie.

Brazil Yellow Bourbon

Wyjątkowa jest także metoda jej obróbki – tzw. pulped natural. Pozbawione skórki kawowe „wiśnie” suszą się na słońcu, dzięki czemu duża część owocowej słodyczy zawartej w miąższu i naturalne owocowe aromaty są wchłaniane przez ziarna. Tę słodycz i owocowy smak możemy znaleźć później w naszej filiżance.

Brazil Yellow Bourbon

Kawa z jednej plantacji

Brazil Yellow Bourbon Fazenda Rainha to kawa pochodząca wyłącznie z jednej plantacji (z port. fazenda – plantacja, gospodarstwo), która od 1890 roku należy do rodziny Carvalo Dias. Gospodarstwo usytuowane jest na granicy stanu Minas Gerais i znajduje się na wysokości pomiędzy 1100 a 1500 m n. p. m., która jest znacząca jak na warunki naturalne Brazylii. Dzięki takiemu położeniu mikroklimat regionu jest ustabilizowany, przewidywalny, ale przy tym też bardziej surowy i górski. To doskonały klimat do uprawy odmiany Yellow Bourbon.

Brazil Yellow Bourbon

Fazenda Rainha znana jest z produkcji tej wyjątkowej i pożądanej przez kawoszy odmiany „żółtej” kawy, która na rynku występuje w niewielkich ilościach, a jej sprzedaż jest limitowana. Plantacja może się również pochwalić specjalną technologią obróbki i przechowywania kawy.

Jednym z jej przykładów jest sposób pakowania, czyli system Grain PRO sprawiający, że same ziarna pozostają intensywnie świeże i zielone – o wiele dłużej niż w przypadku zwyczajowego pakowania. To zasługa specjalnych, podwójnych worków, wewnątrz których panuje „przyjazne” dla kawy środowisko spowalniające naturalne procesy starzenia się ziaren. Dlatego kawa Yellow Bourbon dociera do palarni z całym bogactwem swoich smaków i aromatów.

Brazil Yellow Bourbon
Opinie
Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

1-10 z 43

Wojtek
Bardzo dobra, to trzeba sprobowac, delikatna ale daje kopa, najlepsza przy kawach Late lub roznych kompozycjach deserowych
KazHib
Kawa jest świetna. Nie będę się snobował na wychwalanie subtelności smakowych. Moje kubki smakowe nie są aż takie czułe. Bardzo lubię też Obatę i Mogianę, ale YB jest najlepsza. Chętnie poznałbym sposoby oceny własności kaw w skali 1 - 5. Czy ktoś to może wie?
Matej
Najlepsza w MK, wypiłem już hektolitry tego cuda.
Paweł
Najlepsza kawa w ofercie.
perlalei
Minimalna kwasowość, za to czuć wyraźnie słodycz. Uwodzi zapachem jeszcze przed zaparzeniem, polecam zwiększyć ilość o 30 % przy zaparzaniu. Kawa pyszna, minimalnie bardziej wyrazista niż Mogiana.
Artur
Jak dla mnie to najbardziej ciekawa w smaku kawa z tej półki cenowej. Ogólnie jest to mój ulubiony gatunek i pije ją bardzo często. Dzięki swoim smakom i aromatom, a przy tym bardzo małej kwasowości, pozostawia po wypiciu espresso lub lungo bardzo przyjemny smak na języku. Polecam ten gatunek dla osób , które szukają ciekawych doznań smakowych.
Łukasz
Jeżeli ktoś lubi orzechowe klimaty to ta kawa przypadnie mu do gustu. Cappuccino (50 ml z 21g kawy w ~25 sek z kawiarki + 230 ml spienionego mleka) ma wyraźnie orzechowo-czekoladowy smak. Słodycz jest dobrze wyczuwalna ale na pewno da się znaleźć bardziej słodką kawę. Polecam.
Joanna
Jestem pod wrażeniem tej kawy! Moim zdaniem idealna do wszelkich kombinacji z mlekiem - łagodna w smaku, bez nut kwaśnych, idealna na co dzień!
Mario
Yelow bourbon, szlachetna kawa z wysokich upraw jak na Brazylie. Niska kwasowość kwiatowy aromat, swieża świetnie smakuje jako espresso.
Jeszcze lepiej smakuje w gronie przyjaciół.
Rod
Zaje....ta i tyle
Dodaj opinię