0

Brazil Yellow Bourbon 1kg ziarno

1 Ocena(y)
PLN 109.99
PLN 93.49
PLN 93.49 / kg
Wysyłamy w 48h
Wielu ekspertów uważa ją za najlepszą brazylijską kawę. Jest ceniona za swoją ujmującą delikatność, bardzo niską kwasowość i naturalną słodycz. Aromat przywodzi na myśl zapach jaśminu, pomarańczy i kwitnącego drzewka kawowego. Brazil Yellow Bourbon to odmiana rzadka i pożądana przez amatorów kawy na całym świecie.
Intensywność
2.5
Kwasowość
0.5
Region
Minas Gerais
Wysokość upraw
1100 - 1500 m n.p.m.
Metoda obróbki
Pulped natural
Stopień palenia
średni (medium)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Brazil Yellow Bourbon

Yellow Bourbon stanowi esencję tego, co w brazylijskiej kawie jest najlepsze. Jest ujmująco delikatna, niemal pozbawiona kwasowości i posiada przyjemną słodycz, która długo utrzymuje się na podniebieniu dzięki kremowemu „body”. Aromat tej kawy przywodzi na myśl jaśmin, kwiat pomarańczy i zapach kwitnącego drzewka kawowego. Odpowiednio palone ziarna mogą dodatkowo wzbogacić napar o nuty wiśni, orzechów, a nawet kardamonu. Ta najlepsza według ekspertów brazylijska odmiana jest rzadka i pożądana w całym świecie kawowym.

Odmiana Bourbon

Bourbon to odmiana Arabiki, której początków należy szukać w okresie podbojów kolonialnych, a dokładnie około 1708 roku, kiedy Francuzi starali się zapoczątkować uprawę kawy na wyspie Bourbon na Oceanie Indyjskim (obecnie wyspa Reunion). Stąd wzięła się jej nazwa. Odmiana uległa jednak naturalnej mutacji, w wyniku której jej owoce zyskały wyjątkowy – w stosunku do „klasycznej”, czerwonej barwy owoców kawowca – żółty kolor, który znalazł swoje odbicie w nazwie kawy (yellow). To jednak nie jedyna cecha, która ją wyróżnia.

Brazil Yellow Bourbon

Bourbon daje zwykle o 20-30% większe zbiory niż odmiana Typica (najstarsza odmiana Arabiki), ale jej owoce są mniejsze i bardziej zwarte. Uprawa, ze względu na wymagania klimatyczne i topograficzne jest dużo trudniejsza – krzewy rosną tylko na obszarach górskich, w Brazylii głównie w typowo górskim rejonie stanu Minas Gerais. Trudna dostępność plantacji i duże nachylenie terenu sprawiają, że praktycznie wszystkie prace przy jej uprawie wykonuje się ręcznie.

Brazil Yellow Bourbon

Wyjątkowa jest także metoda jej obróbki – tzw. pulped natural. Pozbawione skórki kawowe „wiśnie” suszą się na słońcu, dzięki czemu duża część owocowej słodyczy zawartej w miąższu i naturalne owocowe aromaty są wchłaniane przez ziarna. Tę słodycz i owocowy smak możemy znaleźć później w naszej filiżance.

Brazil Yellow Bourbon

Kawa z jednej plantacji

Brazil Yellow Bourbon Fazenda Rainha to kawa pochodząca wyłącznie z jednej plantacji (z port. fazenda – plantacja, gospodarstwo), która od 1890 roku należy do rodziny Carvalo Dias. Gospodarstwo usytuowane jest na granicy stanu Minas Gerais i znajduje się na wysokości pomiędzy 1100 a 1500 m n. p. m., która jest znacząca jak na warunki naturalne Brazylii. Dzięki takiemu położeniu mikroklimat regionu jest ustabilizowany, przewidywalny, ale przy tym też bardziej surowy i górski. To doskonały klimat do uprawy odmiany Yellow Bourbon.

Brazil Yellow Bourbon

Fazenda Rainha znana jest z produkcji tej wyjątkowej i pożądanej przez kawoszy odmiany „żółtej” kawy, która na rynku występuje w niewielkich ilościach, a jej sprzedaż jest limitowana. Plantacja może się również pochwalić specjalną technologią obróbki i przechowywania kawy.

Jednym z jej przykładów jest sposób pakowania, czyli system Grain PRO sprawiający, że same ziarna pozostają intensywnie świeże i zielone – o wiele dłużej niż w przypadku zwyczajowego pakowania. To zasługa specjalnych, podwójnych worków, wewnątrz których panuje „przyjazne” dla kawy środowisko spowalniające naturalne procesy starzenia się ziaren. Dlatego kawa Yellow Bourbon dociera do palarni z całym bogactwem swoich smaków i aromatów.

Brazil Yellow Bourbon
Opinie
Strona:
1 - 1 z 1 Pokaż:
10
Alfreda
jeszcze nie moge ocenic bo dopiero dokonalam zakupu.mam nadzieje,ze spelni moje oczekiwania
Dodaj opinię
Ocena *
*
*