Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

Brazil Obata 250g

NOWOŚĆ
Cena:
26,30 zł

105,20 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 24h
Wyjątkowy przykład wysokiej jakości brazylijskiej Arabiki, w której dominują klasyczne aromaty czekolady, kakao, czy masła orzechowego. Jednak dzięki zastosowaniu rzadko spotykanej w tym regionie metody obróbki semi-washed bukiet wzmocniony został nutami owoców leśnych, a nawet ananasa. Brazil Obata to kawa o czystym, wyrazistym smaku, która sprosta wymaganiom nawet najbardziej wymagających kawoszy.
Profil aromatyczny
Intensywność 3
Kwasowość 1,5
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 50 zł
Wysyłamy
w 24h
Map
Klasa ziarna
Obata
Wysokość upraw
950-1155 m n.p.m.
Metoda obróbki
półmyta
Stopień palenia
średni (medium)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Brazil Obata

Brazil Obata

W brazylijskim regionie kawowym Sul de Minas, na malowniczo położonej plantacji Fazenda da Lagoa – uprawiana jest wysokiej jakości Arabika odmiany Obata, która jako jedna z nielicznych kaw w Brazylii pozyskiwana jest metodą semi-washed. Ta metoda obróbki ziarna stosowana jest tylko w przypadku naprawdę dobrych kaw. Polega ona na połączeniu zalet powszechnie stosowanej w tym regionie metody suchej, która dostarcza dużo słodyczy i owocowego aromatu z metodą mokrą, dzięki której kawa staje się lekka, wyrazista i czysta w smaku. W efekcie takiej obróbki bukiet kawy znacząco wyróżnia się spośród brazylijskich Arabik – poza dobrze znanymi aromatami czekolady, orzechów czy kakao, pojawiają się nuty owoców leśnych, a nawet ananasa. Brazil Obata to niebanalna wariacja na temat smaku klasycznej, brazylijskiej kawy i wysokiej jakości Arabika, która sprosta wymaganiom nawet najbardziej wymagających kawoszy.

Brazil Obata

Semi-washed – słodycz i lekkość w każdym ziarnie

Są dwie podstawowe metody obróbki owoców kawowca. Najpopularniejsza w Brazylii jest metoda naturalna, czyli sucha. Polega ona na suszeniu w słońcu kawowych wiśni, by następnie z kruchych, wysuszonych owoców wyłuskać ziarno kawowca. Ta metoda ma kilka zalet – nie potrzeba rozbudowanej infrastruktury, żeby ją przeprowadzić, a poddana jej kawa ma w sobie duszo słodyczy i owocowych aromatów pochodzących z miąższu, który przez dłuższy czas ma kontakt z ziarnem. Metoda sucha jest powszechnie stosowana w Brazylii. Druga metoda to obróbka mokra, która jest droższa i wymaga specjalnej infrastruktury. W przypadku tej techniki najpierw usuwa się skórkę oraz część miąższu, następnie moczy się ziarna w zbiornikach wodnych, a dopiero potem suszy. Kawa poddana tej metodzie jest więc czysta, pozbawiona defektów, wyrazista i posiada lekki, cytrusowo-herbaciany posmak.

Brazil Obata

Kompromisem pomiędzy tymi dwoma metodami jest z kolei obróbka półmokra (semi-washed), która łączy w sobie najlepsze cechy dwóch powyższych metod. Najpierw usuwa się skórkę i część miąższu, potem kawa poddana jest suszeniu, następnie usuwa się „warstwę pergaminu” bezpośrednio towarzyszącą ziarnu, a na koniec powtarza się suszenie. Kawa pozyskiwana przy pomocy metody półmokrej posiada dużo słodyczy – jak w przypadku metody suchej – a także pełne body, czyli dużą cielistość. Dodatkowo zyskuje lekkość i wyrazistość charakterystyczną dla metody mokrej.

Brazil Obata

Odmiana Obata

Obata to specyficzna Arabika będąca mieszanką dwóch innych – odmiany Villa Sarchi, która jest naturalną mutacją cenionej kawy Bourbon oraz odmiany Timor będącej hybrydą pomiędzy Arabiką i Robustą. Dzięki takiemu połączeniu kawa jest bardzo wyrazista, posiada pełne body, dużo słodyczy oraz elegancji charakterystycznej dla odmiany Bourbon. Odmiana rzadka, posiadająca oryginalny bukiet.

Opinie

Ten produkt nie ma jeszcze żadnej opinii. Dodaj pierwszą.

Dodaj opinię