Ostatnio dodane
Twój koszyk jest pusty
Brazil Obata
W brazylijskim regionie kawowym Sul de Minas, na malowniczo położonej plantacji Fazenda da Lagoa – uprawiana jest wysokiej jakości Arabika odmiany Obata, która jako jedna z nielicznych kaw w Brazylii pozyskiwana jest metodą semi-washed. Ta metoda obróbki ziarna stosowana jest tylko w przypadku naprawdę dobrych kaw. Polega ona na połączeniu zalet powszechnie stosowanej w tym regionie metody suchej, która dostarcza dużo słodyczy i owocowego aromatu z metodą mokrą, dzięki której kawa staje się lekka, wyrazista i czysta w smaku. W efekcie takiej obróbki bukiet kawy znacząco wyróżnia się spośród brazylijskich Arabik – poza dobrze znanymi aromatami czekolady, orzechów czy kakao, pojawiają się nuty owoców leśnych, a nawet ananasa. Brazil Obata to niebanalna wariacja na temat smaku klasycznej, brazylijskiej kawy i wysokiej jakości Arabika, która sprosta wymaganiom nawet najbardziej wymagających kawoszy.
Semi-washed – słodycz i lekkość w każdym ziarnie
Są dwie podstawowe metody obróbki owoców kawowca. Najpopularniejsza w Brazylii jest metoda naturalna, czyli sucha. Polega ona na suszeniu w słońcu kawowych wiśni, by następnie z kruchych, wysuszonych owoców wyłuskać ziarno kawowca. Ta metoda ma kilka zalet – nie potrzeba rozbudowanej infrastruktury, żeby ją przeprowadzić, a poddana jej kawa ma w sobie duszo słodyczy i owocowych aromatów pochodzących z miąższu, który przez dłuższy czas ma kontakt z ziarnem. Metoda sucha jest powszechnie stosowana w Brazylii. Druga metoda to obróbka mokra, która jest droższa i wymaga specjalnej infrastruktury. W przypadku tej techniki najpierw usuwa się skórkę oraz część miąższu, następnie moczy się ziarna w zbiornikach wodnych, a dopiero potem suszy. Kawa poddana tej metodzie jest więc czysta, pozbawiona defektów, wyrazista i posiada lekki, cytrusowo-herbaciany posmak.
Kompromisem pomiędzy tymi dwoma metodami jest z kolei obróbka półmokra (semi-washed), która łączy w sobie najlepsze cechy dwóch powyższych metod. Najpierw usuwa się skórkę i część miąższu, potem kawa poddana jest suszeniu, następnie usuwa się „warstwę pergaminu” bezpośrednio towarzyszącą ziarnu, a na koniec powtarza się suszenie. Kawa pozyskiwana przy pomocy metody półmokrej posiada dużo słodyczy – jak w przypadku metody suchej – a także pełne body, czyli dużą cielistość. Dodatkowo zyskuje lekkość i wyrazistość charakterystyczną dla metody mokrej.
Odmiana Obata
Obata to specyficzna Arabika będąca mieszanką dwóch innych – odmiany Villa Sarchi, która jest naturalną mutacją cenionej kawy Bourbon oraz odmiany Timor będącej hybrydą pomiędzy Arabiką i Robustą. Dzięki takiemu połączeniu kawa jest bardzo wyrazista, posiada pełne body, dużo słodyczy oraz elegancji charakterystycznej dla odmiany Bourbon. Odmiana rzadka, posiadająca oryginalny bukiet.