Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16

Brazil Diamantina 250g ziarno

NOWOŚĆ
Cena:
25,90 zł

103,60 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 48h
Wyjątkowo słodka Arabika pochodząca z plantacji w okolicach Diamantiny – czyli miasta słynącego z wydobycia diamentów – to najlepszy przykład bogactwa naturalnego Brazylii. Te wysokiej jakości ziarna uprawiane na żyznej glebie osiągają unikalny bukiet, w którym dominują aromaty orzechów laskowych, orzechów włoskich, karmelu z nutą białej czekolady. Kawa posiada klasyczny, brazylijski charakter – delikatny i pełen słodyczy.
Profil aromatyczny
Intensywność 2,5
Kwasowość 1
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 50 zł
Wysyłamy
w 48h
Map
Region
Cerrado
Wysokość upraw
800-1100 m n.p.m.
Metoda obróbki
Pulped natural
Stopień palenia
średni (medium)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Worek Brazil Diamantina

Brazil Diamantina

Kawa pochodząca z okolic Diamantiny – czyli miasta słynącego z wydobycia diamentów i złota – stanowi namacalny dowód bogactwa naturalnego Brazylii. W regionie Cerrado, w którym uprawiane są te aromatyczne ziarna, znajduje się unikatowy w skali światowej rezerwat biosfery wyróżniający się nieprawdopodobnym bogactwem flory i fauny. Na tak zasobnych ziemiach dojrzewa idealnie zbalansowana kawa o niskiej kwasowości. Diamantina urzeka przyjemnym bukietem, w którym znaczącą rolę odgrywają nuty orzechów – laskowych i włoskich, a także mlecznej czekolady i karmelu. Jej napar jest bardzo słodki i delikatny, przez co wiernie oddaje rajski charakter miejsca, z którego pochodzi.

Cerrado

Cerrado: rajska kraina

Region Cerrado, w którym uprawiana jest Diamantina, stanowi unikalny w skali światowej region przyrodniczy. Ten najstarszy na świecie i najbardziej zróżnicowany obszar tropikalnej sawanny znajduje się na terenach należących do stanów Minas Gerais oraz Goiás. To niezwykłe miejsce słynie z wielkiego bogactwa fauny i flory – porasta go między innymi ponad 10 000 gatunków roślin.

Casa de Gloria, Diamantina

W takich warunkach rosną również kawowce, które są bardzo wrażliwe na jakość gleby oraz sąsiadujące ze sobą rośliny. Duża bioróżnorodność sprawia, że kawa ma okazję rozwinąć ciekawszy profil smakowy. Warto wspomnieć, że nazwa Diamantina pochodzi od nazwy miasta i regionu, który dawniej słynął z wydobycia diamentów i złota. Obecnie możemy powiedzieć, że słynie również z „czarnych diamentów”, czyli doskonałej kawy.

Sekret słodyczy

Diamantina pozyskiwana jest naturalnymi metodami – przetwarzanie owoców na sucho wzmacnia bowiem charakterystyczne właściwości brazylijskich kaw. Kawowe wisienki najpierw w całości suszone są na słońcu, a dopiero później wyłuskuje się z nich ziarno. Podczas suszenia odparowuje z nich woda, a do ziaren z owocni przenikają cukry, dzięki czemu kawa zyskuje naturalną, intensywną słodycz, a przy okazji traci kwasowość. Naturalny proces obróbki to sekret słodyczy i harmonijnego smaku Diamantiny.

Brazil Diamantina
Brazil Diamantina
Opinie

1 produkt(ów)

Michał
Pyszna delikatna kawa o aromacie karmelowo-orzechowym. Ledwie wyczuwalna gorycz. W smaku wyczuwalne nuty owocowe. Parzona metodą french press. Polecam
Dodaj opinię