Darmowa dostawa od 130,00 zł
Infolinia: 17 777 01 40poniedziałek - piątek: 8:00 - 16:00
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
KAWA W ŚWIĄTECZNYM WYDANIU - NASZE PROPOZYCJE
2023-12-07

KAWA W ŚWIĄTECZNYM WYDANIU - NASZE PROPOZYCJE

Grudzień, w szczególności Święta Bożego Narodzenia jednoznacznie kojarzą się z zapachem pomarańczy, cynamonu, goździków i korzennymi przyprawami. Zarówno te, jak i inne typowo świąteczne składniki wykorzystywane w domowych wypiekach wprawiają każdego w świąteczny nastrój. Z ich udziałem przygotujesz m.in. grzane wino, czy rozgrzewającą herbatę. Dlaczego zatem nie zastosować ich w kawie? Okazuje się, że tego typu kawowe eksperymenty mogą być prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Poznaj kilka propozycji kaw, dzięki którym z pewnością poczujesz świąteczny klimat.

Rozgrzewająca aromatyczna kawa z dodatkiem pomarańczy

Nic tak nie rozgrzewa, jak aromatyczna kawa, która nie tylko zachwyca unoszącym się zapachem świeżo zaparzonego naparu, ale i dodatkiem stopniowo uwalniających się, pobudzających nut pomarańczy.

Do jej przygotowania możesz wykorzystać ekspres przelewowy. Zaparz około 200 ml kawy (bardzo dobrze do tego celu nadaje się kawa ziarnista Colombia Supremo Ziarno 250 g o wyraźnym, cytrusowym smaku), a następnie podgrzej 50 ml mleka 3,2% i dodaj do niego imbir i goździki, dzięki którym pod wpływem rosnącej temperatury w pomieszczeniu zacznie unosić się przyjemny zapach. Następnie wlej wcześniej przygotowaną kawę do swojej ulubionej filiżanki lub kubka i dodaj mleko.

Możesz pokusić się także o kilka łyżek pomarańczowego likieru, który podkreśli smak kawy. W formie dekoracji najlepiej sprawdzi się plasterek pomarańczy umieszczony na ściance szklanki, bita śmietana, a dla słodyczy łyżeczka brązowego cukru.

Decydując się na kawę świąteczną w tej wersji, sprawisz przyjemność nie tylko sobie, ale i zaskoczysz swoich gości i członków rodziny nowym smakiem i aromatem energetycznego naparu. To doskonała alternatywa dla napojów wysokoprocentowych lub klasycznej herbaty.

Cynamonowo-jabłkowe cappuccino

Jeśli uwielbiasz unoszący się w powietrzu aromat cynamonu, przepis na cynamonowo-jabłkowe cappuccino z pewnością przypadnie Ci do gustu! Jednym z jego składników, oprócz wysokiej jakości świeżo mielonej kawy, jest również syrop jabłkowy, który dodatkowo podkreśla smak przygotowywanego naparu. Możesz również posłużyć się syropem karmelowym w formie alternatywy dla brązowego cukru, jeżeli preferujesz słodszy smak napoju.

Wykorzystaj ekspres kolbowy do zaparzenia podwójnego espresso. W międzyczasie posyp brązowym cukrem i cynamonem kilka plasterków jabłka, a następnie podpiecz je w piekarniku. Podgrzej mleko w takiej ilości, by wypełnić kubek lub szklankę przygotowywanym napojem do ¾ jej wysokości. Kawę zalej mlekiem z dodatkiem syropu, opcjonalnie dodaj bitą śmietanę, plasterek pieczonego jabłka i udekoruj cynamonem. Do zaparzenia cappuccino w bożonarodzeniowej odsłonie świetnie sprawdzi się kawa ziarnista Guatemala Las Capuchinas 250 g ziarno o czekoladowo-orzechowym aromacie.

Pobudzająca kawa z kokosem — egzotyczna propozycja na święta

Spędzając święta w domowym zaciszu i gronie rodzinnym, można uprzyjemnić sobie czas filiżanką gorącej kawy w egzotycznym wydaniu. Podczas jej przygotowywania możesz kierować się własnymi preferencjami proporcji co do poziomu słodkości, czy intensywności kawy, która stanowi kluczowy składnik w proponowanej wariacji na temat świątecznych naparów.

W pierwszej kolejności przygotuj podwójne espresso. Pamiętaj o tym, iż najbardziej szlachetny i pełny smak oraz aromat będzie miała kawa parzona ze świeżo mielonych ziaren. Do jej zaparzenia możesz zastosować kawę Brazil Yellow Bourbon 1 kg ziarno o niskim poziomie kwasowości, naturalnej słodyczy i subtelnie kardamonowym profilu aromatycznym.

Wiórki kokosowe możesz uprażyć na patelni aż do momentu, gdy nabiorą jasnobrązowego koloru. Do szklanki, kubka lub filiżanki wlej espresso. Podgrzej również 80 ml mleka kokosowego z dodatkiem trzech łyżek wody i spieniaj aż do uzyskania pianki. Dodając spienione mleko do espresso, pamiętaj o tym, by robić to powolnymi, okrężnymi ruchami. Dzięki temu kawa zwieńczona piankową chmurką z dodatkiem prażonych wiórków kokosowych będzie wyglądać niezwykle smakowicie i kusząco.

Jak przygotować pyszną świąteczną kawę? Skorzystaj z dodatkowych wskazówek!

Podczas przyrządzania wyśmienitej świątecznej kawy nie musisz kierować się stricte przepisami — najważniejsze, by napój wpisywał się w Twoje osobiste preferencje i gust. Eksperymentuj z proporcjami, decyduj o ilości dodatków oraz o sposobie dekorowania przyrządzonego napoju.

Aby cieszyć się pełnym aromatem i smakiem, zaopatrz się w młynek do kawy, by mieć możliwość mielenia ziaren tuż przed przygotowywaniem napoju. Zauważysz wyraźną różnicę między ekstraktem z gotowej mielonej kawy a tą, którą od podstaw przygotowujesz samodzielnie przed podaniem.

Do przyrządzenia świątecznej kawy możesz wykorzystać również takie dodatki jak starta gorzka lub mleczna czekolada, przyprawy, w tym chili, gałka muszkatołowa, laska wanilii, a także miód, syropy o dowolnym smaku, kardamon, kakao i przyprawa do piernika. Delektuj się nietuzinkowym połączeniem smaków, wzbogacając kawę o dowolne dodatki — wedle własnych upodobań!

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2023
pixel