Marzy Ci się idealnie zaparzona kawa we własnym domu, ale masz ograniczony budżet na sprzęt? Zebraliśmy kilka metod parzenia, które nie wymagają większych wydatków czy zakupu profesjonalnego ekspresu ciśnieniowego, a dają podobne efekty. Alternatywne sposoby parzenia kawy stają się coraz popularniejsze także w nowoczesnych kawiarniach, ale równie łatwo przygotujesz je w swoim domu. Zobacz, jak niewielkim kosztem możesz stać się domowym baristą i cieszyć się esencjonalną kawą bez wizyty w kawiarni!
Zacznijmy od początku, czyli młynek do kawy
Zanim przejdziemy do metod parzenia, warto w pierwszej kolejności zadbać o dobrej jakości kawę ziarnistą i młynek do mielenia ziaren. Żadna kawa nie smakuje tak dobrze jak ta, która dopiero co została zmielona i równie obłędnie też pachnie! Na początku dobrze jest wybrać uniwersalne ziarna, które niekoniecznie cechują się wyrafinowanymi nutami smakowymi. Takim strzałem w dziesiątkę będzie na pewno arabika o średniej intensywności i niskiej kwasowości. Młynek do kawy, który ma funkcje ustawienia mielenia na różnych grubościach, to najlepszy sposób na opracowanie ziaren pod odpowiednią metodę, bo inaczej mieli się kawę pod przelew, a inaczej do kawiarki. Dodatkowo możesz nauczyć się wtedy wyczuwać te zmiany w przygotowywanej kawie i zobaczyć, jaki wpływ na smak mają rozmaite grubości zmielenia.
Kawy przelewowe, czyli jak zaparzyć kawę bez fusów domowym sposobem
Alternatywne sposoby parzenia kawy to w dużej mierze dripy i chemexy, które w uproszczeniu polegają na przelewaniu gorącej wody przez specjalne filtry z kawą. Grubo zmielone ziarna dobrze jest zważyć na specjalnej wadze, żeby wydobyć aromaty kawy. Ogólnie przyjmuje się, że ok. 60 g kawy przelewa się 1 l gorącej wody. Kawy parzone alternatywnymi metodami mają zwykle delikatniejszą konsystencję niż te, które bazują na espresso. Karmelowe i miodowe kawy przelewowe nie będą nadawały się do podania z mlekiem, ale same w sobie mają wyraziste nuty smakowe i często wysoką kwasowość. To właśnie przy smakowaniu tych kaw łatwiej rozpoznać wszystkie wyjątkowe akcenty owocowe, które zawarte są w opisach ziaren, a także nuty orzechowe czy kwiatowe.
Jak zrobić kawę latte bez ekspresu?
Słynna latte to w dosłownym tłumaczeniu kawa z mlekiem, czyli jedna z najdelikatniejszych kaw. Coraz częściej podawana na roślinnych zamiennikach, czyli z mlekiem sojowym, migdałowym lub owsianym. Stanowi też świetną bazę pod zimowe i korzenne aromaty. Bazą latte jest espresso zalane mlekiem w proporcjach 1:3 lub delikatnie spienionym mlekiem w wersji macchiato.
Jak zrobić espresso bez ekspresu? Zdecydowanie najlepszym sposobem będzie kawiarka. Dostępne są na rynku już od kilkudziesięciu złotych, a przy odpowiednim korzystaniu z urządzenia przygotujesz świetnej jakości espresso na każdej kuchence. Kawiarki sprawdzają się także w podróży i na małych kuchenkach gazowych na kempingach. Drobno zmielone ziarna w młynku wystarczy ubić w sitku, a dolną część kawiarki wypełnić gorącą, ale nie wrząca wodą. Po kilku minutach trzymania jej na kuchence wytworzy się ciśnienie, które doprowadzi do przelania się wody przez sitko i zebrania espresso w górnej części kawiarki. Tak przygotowaną kawę wystarczy przelać do kubka i zalać dużą ilością mleka.
Jak zrobić pyszną kawę w domu na miarę deseru?
Wielbicielom słodkich kaw polecamy do kawy z mlekiem dodać substancje słodzące w postaci syropu klonowego czy miodu. Pyszne zimowe kawy można łatwo przyrządzić dzięki odrobinie cynamonu i kakao. Całość dobrze wymieszać. Nuty korzenne i słodkie dodatki sprawdzą się przy kawach z kawiarki i ekspresu. Kawy parzone alternatywnymi metodami nie będą dobrą bazą do słodkich, zimowych kaw, a ich wyrazisty aromat zdecydowanie sprzyja podawaniu bez dodatków. Jeśli chcesz nauczyć się przygotowywać cappuccino w domowych kątach, to polecamy spróbować zaopatrzyć się w urządzenia do spieniania mleka lub napoju roślinnego.