Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16
MK French Press banner
MK French Press

French press

Stopień zmielenia: bardzo grubo
Temp.: 90-95°C
Czas: 3-4 minuty
Kawa: 6g/100ml
Intensywność: 5
CHARAKTERYSTYKA
  • Łatwy i szybki sposób zaparzania
  • Wysoka zawartość kofeiny
  • Używany również do spieniania mleka
MK French Press

French press

Stopień zmielenia: bardzo grubo
Temp.: 90-95°C
Czas: 3-4 minuty
Kawa: 6g/100ml
Intensywność: 5
CHARAKTERYSTYKA
  • Łatwy i szybki sposób zaparzania
  • Wysoka zawartość kofeiny
  • Używany również do spieniania mleka

Krok 1

Przygotuj potrzebne akcesoria: frenchpress, młynek, waga, dzbanek z gorącą wodą, ogrzana filiżanka.
MK French Press Krok 1

Krok 2

Zmiel kawę w stosunku 6g/100ml wody lub użyj kawy mielonej MK Cafe Fresh. Barista rekomenduje szczególnie do parzenia we frenchpressie kawy jednorodne MK Cafe Fresh Brazil Mogiana, Costa Rica SHB i India Plantation lub mieszanki MK Cafe Fresh Absolute Aroma lub Subtle Harmony.
MK French Press Krok 2

Krok 3

Zalej kawę niewielką ilością wody (100ml) o temperaturze 92°C.
MK French Press Krok 3

Krok 4

Zamieszaj i pozostaw na 30 sekund.
MK French Press Krok 4

Krok 5

Po wstępnym zaparzaniu dodaj pozostałą ilość wody.
MK French Press Krok 5

Krok 6

Zamieszaj i pozostaw do zaparzenia na 3-4 minuty.
MK French Press Krok 6

Krok 7

Przykryj i poczekaj, aż się zaparzy.
MK French Press Krok 7

Krok 8

Po zaparzeniu wciśnij tłok do dołu, aby oddzielić drobiny kawy od naparu.
MK French Press Krok 8

Krok 9

Przelej przygotowaną kawę do ogrzanych filiżanek.
MK French Press Krok 9