Porównaj smaki: (/)
Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16
MK Ekspres banner
MK Ekspres

Ekspres ciśnieniowy

Stopień zmielenia: drobno
Temp.: 85-95°C
Czas: 20-30 sec
Kawa: 7,5-9 g / Espresso
Intensywność: 9

CHARAKTERYSTYKA
  • Intensywny smak i wysokie body
  • Charakterystyczna crema o orzechowym kolorze
MK Ekspres

Ekspres ciśnieniowy

Stopień zmielenia: drobno
Temp.: 85-95°C
Czas: 20-30 sec
Kawa: 7,5-9 g / Espresso
Intensywność: 9

CHARAKTERYSTYKA
  • Intensywny smak i wysokie body
  • Charakterystyczna crema o orzechowym kolorze

Krok 1

Z nagrzanego ekspresu odepnij kolbę i wyczyść sitko pędzelkiem lub ścierką.
MK Ekspres Krok 1

Krok 2

Do czystej kolby zmiel drobno kawę ziarnistą lub użyj kawy mielonej MK Cafe Fresh. Barista rekomenduje szczególnie do parzenia w ekspresie ciśnieniowym kawy jednorodne MK Cafe Fresh Brazil Mogiana, Costa Rica SHB lub mieszanki MK Cafe Fresh Complete Taste i Supreme Strength.
MK Ekspres Krok 2

Krok 3

Do pojedynczej łyżki nasyp około 7-8g, do podwójnej około 16-18g.
MK Ekspres Krok 3

Krok 4

Po namieleniu wyrównaj palcem kawę i ubij tamperem.
MK Ekspres Krok 4

Krok 5

Ubijamy z naciskiem około 15kg. Po ubiciu przetrzyj rant, aby usunąć drobiny kawy.
MK Ekspres Krok 5

Krok 6

Przepłucz grupę włączając przycisk ekstrakcji (bez umieszczania kolby w grupie).
MK Ekspres Krok 6

Krok 7

Podepnij kolbę do grupy w ekspresie i natychmiast włącz przycisk ekstrakcji i podstaw filiżanki.
MK Ekspres Krok 7

Krok 8

Proces parzenia espresso powinien trwać 20-30s i pojemność pojedynczego powinna wynosić około 25ml.
MK Ekspres Krok 8

Krok 9

Perfekcyjne espresso powinno mieć piankę koloru orzechowego, tak zwana crema.
MK Ekspres Krok 9