Infolinia: 61 816 69 42 czynna pn-pt: 8-16
MK AeroPress banner
MK AeroPress

Aeropress

Stopień zmielenia: drobno
Temp.: 85-95°C
Czas: 2 minuty
Kawa: 18-20 g
Intensywność: 6
CHARAKTERYSTYKA
  • Pozwala osiągnąć soczysty i owocowy napar
  • Żywa kwasowaość i orzeźwienie
  • Podręczne urządzenie do parzenia, które można zabrać w podróż
MK AeroPress

Aeropress

Stopień zmielenia: drobno
Temp.: 85-95°C
Czas: 2 minuty
Kawa: 18-20 g
Intensywność: 6
CHARAKTERYSTYKA
  • Pozwala osiągnąć soczysty i owocowy napar
  • Żywa kwasowaość i orzeźwienie
  • Podręczne urządzenie do parzenia, które można zabrać w podróż

Krok 1

Przygotuj potrzebne akcesoria: młynek, aeropress, filtr, dzbanek z gorącą wodą oraz ogrzaną filiżankę.
MK AeroPress Krok 1

Krok 2

Wsyp około 18g świeżo zmielonej kawy MK Cafe Fresh do tuby aeropressu. Barista rekomenduje szczególnie kawy jednorodne: MK Cafe Fresh Kenya AA i Colombia Supremo lub mieszankę Absolute Aroma.
MK AeroPress Krok 2

Krok 3

Zalej kawę niewielką ilością (ok. 30ml) gorącej, ale nie wrzącej wody.
MK AeroPress Krok 3

Krok 4

Dokładnie zamieszaj kawę i pozostaw na 30 sekund, aby nastąpiło wstępne zaparzenie.
MK AeroPress Krok 4

Krok 5

Dolej wody do pełna i zamieszaj. Pozostaw kawę do zaparzenia na kolejne 30 sekund.
MK AeroPress Krok 5

Krok 6

Włóż do sitka papierowy filtr i przelej go gorącą wodą. Unikniesz posmaku papieru.
MK AeroPress Krok 6

Krok 7

Nakręć sitko na aeropress.
MK AeroPress Krok 7

Krok 8

Szybkim energicznym ruchem obróć aeropress filtrem do dołu i ustaw na filiżance.
MK AeroPress Krok 8

Krok 9

Powoli dociskaj tłok aeropressu do dołu. Postaraj się wykonać to ruchem jednostajnym. Zbliżając się do końca usłyszysz delikatne syknięcie.
MK AeroPress Krok 9