Kenya AA 250g

Wybierz rodzaj kawy
Cena:
23,90 zł

95,60 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 24h
Wysokiej jakości kenijska kawa o okrągłym body i szlachetnym, złożonym aromacie, ceniona przez baristów na całym świecie. Uprawiana na dużej wysokości staje się rześka, zyskuje bogaty bukiet winnych aromatów połączony ze smakiem owoców cytrusowych i jagód.
Profil aromatyczny
Intensywność 3
Kwasowość 4,5
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 70 zł
Wysyłamy
w 24h
Map
Klasa ziarna
AA
Wysokość upraw
1400-2000 m n.p.m.
Metoda obróbki
mokra
Stopień palenia
średnio jasny (medium-light)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Kenya AA

Kenya AA

jest powszechnie uznawana za jeden z najlepszych gatunków kawy na świecie. Profil smakowy tej Arabiki, o dominujących nutach kwiatowych i owocowych, jest bardzo orzeźwiający, a zarazem szlachetny i wytrawny.

Symbol „AA” stanowi oznaczenie najwyższej jakości ziaren kawowych pochodzących z Kenii. Idealnie „okrągłe” body, wyraźny cytrusowy posmak i bogaty bukiet winnych smaków to właśnie zasługa odpowiedniego kształtu, rozmiaru i gęstości, czyli struktury i konsystencji szlachetnych ziaren.

Kenya AA

Warunki uprawy

Plantacje kawowe w Kenii położone są pomiędzy 1400 a 2000 m. n. p. m. Tak duża wysokość w połączeniu z bogatą wulkaniczną glebą, umiarkowaną temperaturą i sezonowymi deszczami daje doskonałe warunki do uprawy Arabiki. Kawa wraz ze wzrostem wysokości uprawy staje się bardziej „dzika”, rześka, zaskakująca, zyskuje bogaty bukiet, w którym dużą rolę odgrywają nuty owocowe. Kenijska kawa stanowi wyszukane połączenie owocowych smaków (jagody, owoce cytrusowe) z winną kwasowością i złożonym aromatem. W parze z wysoką jakością idzie „powtarzalność” właściwości każdej partii ziaren, będąca zasługą skutecznej polityki kawowej Kenii.

Kenya AA

Cały obszar, na którym uprawiane są krzewy kawowe w Kenii, wynosi ok. 160 000 hektarów, z czego 1/3 to wielkie plantacje, a pozostała część należy do drobnych plantatorów, których w całym kraju jest około 700 000. Jego centralna cześć zlokalizowana jest w okolicach Mount Kenia i rozciąga się na południe, w kierunku stolicy kraju – Nairobi. Nieduże plantacje znajdują się również na zboczach góry Elgon, na granicy z Ugandą. Okresy dojrzewania owoców kawowca i zbiorów związane są z występowaniem pór deszczowych, w większości okręgów kawowych owoce dojrzewają od października do grudnia.

Kenya AA

Kenijska „polityka kawowa”

Uprawę kawy w Kenii zapoczątkowali Brytyjczycy na początku XX wieku, ale dopiero po uzyskaniu niepodległości w 1963 roku, przekształceniu procesów produkcji i wdrożeniu nowoczesnych technologii można mówić o sukcesie Kenii na rynku kawowym. Obecnie średnia produkcja roczna wynosi około 1 mln worków (standardowo 60 kilogramowych).

Kenijczycy wypracowali system sprawnie działających spółdzielni drobnych plantatorów skupiony wokół otwartych licytacji, dzięki którym utrzymywana jest stale wysoka jakość ziaren. Całą kenijską kawę skupuje jedna organizacja - Coffee Board of Kenya, koordynująca pracę kawowych spółdzielni i poddająca wszystkie ziarna surowym testom jakościowym, sprawdzającym ich smak i aromat, rozmiar, kształt oraz wagę. Najwyższa klasa ziaren oznaczana jest właśnie symbolem „AA”.

Kawa ma dla Kenijczyków ogromne znaczenie o czym świadczy fakt, że niszczenie lub samowolne karczowanie kawowych drzew jest surowo karane przez prawo.

Kenya AA
Opinie

10 produkt(ów)

Piotr
Rzeczywiście mamy tu do czynienia z palarnią kaw szczególnych. Kenia AA to doskonały przykład na to, że wszystko co można kupić w przeciętnym sklepie to odpady. Drobno mielona z ekspresu ciśnieniowego wydobywa z mlekiem przyjemny miodowy posmak.
Brawo MK.
Ewa
Kawa Kenya to mój faworyt, zapach i smak pełen świeżych aromatów są rewelacyjne i zniewalające.Smakują również domownikom i gościom. Polecam!!!
Adam
Na wstępie zaznaczę, że nie jestem żadnym smakoszem - ja tam nie czuję tych wszystkich nut owocowych, orzechowych itp. Dla mnie kawa jest albo gorzka, albo łagodna. Wypróbowałem wszystkie kawy jednorodne i wszystkie są dobre i łagodne w smaku. Ale jeśli chodzi o zapach, to "Kenya AA" ma zniewalający! Po otwarciu opakowania kawy zmielonej zapach uderza w nozdrza! Tak aromatycznej kawy nigdy w życiu nie wąchałem!
Agata
Swego czasu przetestowałam wszystkie dostępne wówczas kawy MK CAFE i Kenya to moja zdecydowana faworytka. Polecam.
Michał
Najlepsza. Kto lubi nuty kwasowości POLECAM
Dorota
Doskonała,orzeźwiająca, pełna aromatu.Wyraźnie wyczuwalne nuty smakowe kwiatów i owoców.Polecam!!!
Monika
W moim odczuciu, wśród obecnych kaw MKCafe, najlepsza obok Costa Rica. Polecam.
Danuta
Wspaniały aromat ,bardzo delikatna i niesamowicie bogata w smaku.
Marcin
Bardzo fajna w Aeropressie
Mariusz
Wszyscy , których poczęstowałem tą kawą zwrócili uwagę na jej wyjątkową łagodność. Na pewno nie wyczuwa się kwasowości, natomiast bardzo wyraźne są nuty kwiatowe.
Dodaj opinię