Ethiopia Yirgacheffe 250g ziarno

EDYCJA LIMITOWANA
Cena:
26,90 zł

107,60 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 24h
Ethiopia Yirgacheffe to jedna z najszlachetniejszych kaw Etiopii Południowej, czyli regionu, który słynie z produkcji wysokogatunkowych Arabik. Imponuje swoim złożonym bukietem, który stanowi niezwykłe połączenie smaków cytrusowych, kwiatowych i winnych z subtelną herbacianą nutą.
Intensywność 3
Kwasowość 3,5
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 70 zł
Wysyłamy
w 24h
Map
Region
Sidamo, Yirgacheffe
Wysokość upraw
1700 - 2200 m n.p.m.
Metoda obróbki
Washed, Sun-Dried
Stopień palenia
średnio jasny (medium-light)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Etiopia Yirgacheffe

Jedyna w swoim rodzaju szlachetna Arabika uprawiana w okolicach miasta Yirgacheffe w Południowej Etiopii. Jej smak to zmysłowa opowieść o intrygującym obliczu afrykańskiej, a w szczególności etiopskiej przyrody. Uprawiane na wysokich wzniesieniach drzewa tej odmiany dają ziarna o złożonym bukiecie, który imponuje połączeniem nut kwiatowych, cytrusowych oraz winnych z intrygującym herbacianym smakiem. Dzięki nim kawa ma intensywny, „żywy” smak i orzeźwiający aromat, który przy odpowiednim parzeniu zdradza również subtelny pomarańczowy i limonkowy posmak.

Etiopia Yirgacheffe

Kawa z ogródka

Etiopia to jedno z największych państw całej Afryki, które zajmuje powierzchnię blisko 1.3 miliona kilometrów kwadratowych. Charakterystyczna dla tak dużego obszaru jest zróżnicowana topografia i duża rozpiętość wysokości, która w przypadku Etiopii waha się od 100 metrów poniżej poziomu morza w Kotlinie Danakilskiej aż do 4 600 metrów ponad poziomem morza w przypadku najwyższych szczytów Gór Semien. Kawa jest naturalnym elementem roślinności tego kraju.

Etiopia Yirgacheffe

W Etiopii kawa jest w większości pozyskiwana na niewielkich farmach, z poletek stworzonych w przydomowych ogródkach, w lasach i na terenach na wpół zalesionych, gdzie kawowiec rośnie w towarzystwie innych owoców i warzyw. Z powodu małej skali pojedynczych upraw i ich „domowego” charakteru, etiopską kawę określa się czasem mianem „kawy ogrodowej”. Większe plantacje odpowiadają zaledwie za kilka procent produkcji całego kraju. W przypadku małych rolników główną barierą przed powiększeniem zbiorów są obawy przed poświęceniem całej dostępnej ziemi pod uprawę tylko jednej rośliny. Nieurodzaj lub niskie ceny kawy mogą sprawić, że pieniądze ze sprzedaży owoców nie pokryją kosztów poniesionych przez rolnika.

Etiopia Yirgacheffe

Ze względu na ten „pół-dziki” charakter upraw, wielkość ziaren etiopskiej kawy nie jest imponująca. Są one małe, nieregularne, ale za to kryją w sobie całe naturalne bogactwo, często bardzo starych odmian. Miejscem uprawy odmiany Yirgacheffe jest region Sidamo na południu kraju, farmy usytuowane są na wzniesieniach od 1 700 do 2 200 m n.p.m. Owoce kawowca zbierane są ręcznie i poddawane mokrej metodzie obróbki, która dodaje ziarnom intensywnego aromatu. Farmerzy uprawiający Yirgacheffe są najczęściej członkami Yirgacheffe Coffee Farmers Cooperative Union (YCFCU) zrzeszającej 23 różne instytucje, do których należy ponad 40 000 farmerów. Połączenie i skonsolidowanie produkcji pozwala na lepszą wydajność rynkową i zwiększoną kontrolę nad jakością etiopskiej kawy.

Etiopia Yirgacheffe

Ojczyzna kawy

Etiopia jest powszechnie uznawana za ojczyznę kawy i główne źródło pochodzenia Arabiki, która od tysięcy lat rośnie dziko w lasach prowincji Kaffa i Buno. Według legendy w IX wieku została ona odkryta przez pasterza imieniem Kaldi. Zauważył on, że jego kozy po zjedzeniu owoców z nieznanego mu drzewa są niezwykle pobudzone i energiczne. Kaldi postanowił wziąć nieco tych owoców i zanieść do pobliskiego klasztoru. Jeden z mnichów zaciekawiony tym odkryciem, zaczął sprawdzać jak ziarna reagują pod wpływem temperatury – uprażył je, a następnie zagotował i poczęstował pozostałych mnichów. Tak powstały napar pozwalał mnichom wytrwać w modlitwie przez długie godziny nocne. Od tego wydarzenia można datować odkrycie kawy jako napoju o właściwościach pobudzających.

Etiopia Yirgacheffe

Dowodów na to, że to Etiopia jest kolebką kawy jest więcej. Mówi się bowiem, że większość nazw kawy obecnych w językach świata pochodzi od słów etiopskich. W Etiopii żyje ponad 70 różnych grup etnicznych, które mówią w 200 różnych językach. W konsekwencji kawa jest określana jako Bunna (jęz. Amharic), Bun (jęz. Tigrigna), Buna (jęz. Oromifa), Bono (jęz. Kefficho) oraz Kawa (jęz. Guragigna). Wszystkie te nazwy pochodzą prawdopodobnie od nazw regionów Kaffa i Buno. Dla porównania W języku francuskim i hiszpańskim kawa nosi imię: Cafe, włosi nazywają ją Caffe, Niemcy – Kaffee, a Finowie – Kahvi. Podobne określenie mamy w naszym języku – „Kawa”. To prawdopodobnie fonetyczne odpowiedniki słów etiopskich.

Etiopia Yirgacheffe
Opinie

2 produkt(ów)

Andrzej
Wbrew opisowi ze strony kawa wcale nie jest tak jasno palona. Wpłynęło to negatywnie na większość jej atutów, których po takiej obróbce praktycznie nie ma. Osobiście jestem bardzo zawiedziony.
Adam
Pyszna kawa
Dodaj opinię