Costa Rica SHB 250g

Wybierz rodzaj kawy
Cena:
21,90 zł

87,60 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 24h
Costa Rica SHB to kawa o zrównoważonym profilu smakowym – wyraźnym body, orzeźwiającej kwaskowości i delikatnym aromacie, co jest zasługą bogatej wulkanicznej gleby i górskiego klimatu. Niejednego smakosza kawy zachwyci połączenie smaku czekolady i orzechów z nutami owocowymi.
Profil aromatyczny
Intensywność 4
Kwasowość 3,5
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 70 zł
Wysyłamy
w 24h
Map
Klasa ziarna
SHB
Wysokość upraw
powyżej 1350 m n.p.m.
Metoda obróbki
mokra
Stopień palenia
średnio ciemny (medium-dark)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Costa Rica SHB

Costa Rica SHB

to kawa o zrównoważonym profilu smakowym – wyraźnym body, orzeźwiającej kwaskowości i delikatnym aromacie. Niejednego smakosza kawy zachwyci z pewnością połączenie smaku czekolady, karmelu i orzechów z nutami brzoskwini.

SHB (Strictly Hard Bean) to skrót, który opisuje najlepsze ziarna kawy uprawianej w Kostaryce na obszarach górskich, powyżej 1350 metra. Bogata wulkaniczna gleba, odpowiednia wysokość i górski klimat to czynniki, które decydują o wysokiej jakości ziaren i ich unikatowym charakterze. Ziarna SHB z powodzeniem mogą być „ambasadorem” regionu, reprezentować najbardziej klasyczny typ kawy z Ameryki Środkowej.

Costa Rica SHB

Kostarykańska Kawa

Swoje wyjątkowe cechy – cytrusową kwaskowość, wyraziste body, ekscytujące kontrasty smakowe – kostarykańska kawa czerpie wprost z natury. Na dużych wysokościach panują doskonałe warunki do uprawy kawowców. Połączenie bogatej w minerały gleby z odpowiednim nawodnieniem sprawia, że drzewka kawowe rozwijają się  bujnie bez żadnych nawozów i pestycydów. Górski klimat ma jeszcze jedną zaletę – chłodne noce spowalniają proces dojrzewania owoców kawowych, a ziarna w tym czasie chłoną to, co najlepsze z gleby i nasycają się owocowymi aromatami.

W Kostaryce kawę zbiera się przeważnie ręcznie. Dzięki mokrej metodzie obróbki, polegającej na wielogodzinnym namaczaniu owoców kawowca w wodzie w celu oddzielenia ziaren od miąższu, intensywna kwasowość ziaren jest „wygładzana”, co przyczynia się do zrównoważenia profilu smakowego, który jest określany jako „szlachetny”. Metodę mokrą stosuje się przeważnie do obróbki najwyższej jakości ręcznie zbieranych Arabik.

Przemysł kawowy w Kostaryce stoi na bardzo wysokim poziomie, a uprawy opierają się przeważnie na odkrytych w połowie XX wieku odmianach Arabiki – takich jak Caturra czy Catuai. Zaawansowanie technologiczne sprawia, że profil smakowy kostarykańskiej kawy jest wolny od jakichkolwiek skaz i defektów – ziarna są dokładnie selekcjonowane, a te wadliwe odsiewane.

Kraj drobnych producentów

Kawa dotarła do Kostaryki z Kuby w ostatnim dziesięcioleciu XVIII wieku. Bardzo szybko okazało się, że bogata wulkaniczna gleba, duże wysokości i podrównikowy klimat tworzą doskonałe warunki naturalne do uprawy tej rośliny. Rząd Kostaryki dostrzegł w kawie ogromny potencjał dla gospodarki kraju – dlatego też farmerzy, którzy zdecydowali się na jej uprawę, otrzymywali za darmo ziemię pod plantacje.

Obecnie Kostaryka jest trzynastym producentem kawy na świecie, wytwarzając około 1,5 miliona worków rocznie (worek to ok. 60 kg). 90 % wyprodukowanej kawy wysyłane jest poza granice, a dochód z jej eksportu stanowi jedną dziesiątą całości eksportu tego kraju.

Co ciekawe za znaczną cześć całkowitej produkcji odpowiadają małe farmy, których rozmiar nie przekracza 5 ha. Większość farm i plantacji usytuowa jest w prowincjach San José, Alajuela, Puntarenas, Heredia oraz Cartago. 

Opinie
Strona:
  1. 1
  2. 2

1-10 z 11

Krzysiek
Miłe pozytywne zaskoczenie. Kawa jest bardzo dobrze zbalansowana, kremowa, bogata w smaku i zero nieprzyjemnych goryczy czy kwasu, świetlna także jako baza do kaw mlecznych
Michal
Pyszna kawa - bardzo wyrazisty smak ktory zmienia sie w trakcie picia. Nie az tak kwasna jak sie spodziewalem - choc kwasowosc czuc pod koniec picia. Jak dla mnie idealna i obok Supreme Strenght najlepsza :)
Alicja
Kawa mocna, ale nie kwaśna,ani gorzka. Idealna do latte :)
Adrian
Na pewno swieza! Wyprobowalem na kilka sposobow. Najlepsza, o dziwo wyszla z dripa ale zaparzana woda o temp ok 83. W tak przygotowanej kawie mozna bylo wyczuc aromat owocow. Rownie dobra z moki, o pelnym smaku. Jako espresso calkiem fajna, wyczuwalna lekka kwasowosc. Kompletnie nie udana z aeropressa.
Piotr
Swietna mocno aromatyczna kawa doskonale pobudzająca według mnie wyjątkowa spośród próbowanych przeze mnie kaw
monika
dla mnie najlepsza, a próbowałam wszystkich. ale oczywiście rzecz gustu.
Darek
Znakomita kawa. Intensywna w smaku i aromacie. Doskonale orzeźwiająca. Polecam kawę Costa Rica oraz Guatemala!!!
Maciej
Zaskakująco dobra jako espresso !
Kulto_w_terenie
Polecam! Codzienna za zarazem wyjątkowa. Odczuwalna nutka czekolady i brzoskwini, pięknie pachnie. Warto specjalnie dla niej zrobić sobie przerwę w pracy.
Bartłomiej RPH
Serdecznie polecam! Zachęcam do sięgania po nowości które tak pięknie wzbogacają nasze codzienne rytuały. Kawa o rewelacyjnym aromacie, ciekawym smaku.
Dodaj opinię