Colombia Supremo 250g

Wybierz rodzaj kawy
Cena:
19,90 zł

79,60 zł / kg

Sztuk:
Wysyłamy w 24h
Colombia Supremo to kawa kompletna – oferuje doskonałą równowagę pomiędzy pełnym body, subtelną goryczką a delikatnie wyczuwalną kwasowością. W jej dużych ziarnach kryje się bogaty bukiet lekkich aromatów oraz wyraźny, przyjemny posmak brzoskwini i cytrusów charakterystyczny dla klasy Supremo.
Profil aromatyczny
Intensywność 3,5
Kwasowość 3,2
Prosto z Manufaktury
bezpośrednio do Ciebie
Bezpłatna dostawa
od 70 zł
Wysyłamy
w 24h
Map
Klasa ziarna
Supremo
Wysokość upraw
1200-2000 m n.p.m.
Metoda obróbki
mokra
Stopień palenia
średnio ciemny (medium-dark)
Rekomendowany sposób parzenia
i
Opis
Colombia Supremo

Colombia Supremo

Kolumbijczycy używają terminu „supremo” na oznaczenie ziaren kawowych najwyższej jakości. Supremo to duże ziarna w rozmiarze 17 i 18 (według wielkości ekranów służących do sortowania – 17 i 18 to ziarna pomiędzy 6.7 mm a 7.10 mm). Ich wielkość ma wpływ na intensywność kawy i jej zbalansowanie.

W dużych „pestkach” ukryte jest interesujące połączenie bogatego bukietu lekkich aromatów oraz wyraźnego, przyjemnego posmaku brzoskwini i owoców cytrusowych. Wielu ekspertów uznaje Colombia Supremo za kawę kompletną, czyli taką która oferuje doskonałą równowagę pomiędzy pełnym body, subtelną goryczką i delikatnie wyczuwalnym kwaskiem.

Colombia Supremo

Kolumbijska kawa

Kolumbia specjalizuje się w produkcji wyjątkowej jakości kawy, której walory smakowe doceniają bariści na całym świecie. Jednym z czynników, który decyduje o jej wartości jest niewątpliwie metoda zbioru i obróbki „kawowych wiśni”. Podczas zbiorów dokonuje się ich selekcji ze względu na rozmiar i wyłącznie te, które są odpowiedniej wielkości, przeznaczane są na najlepszą kolumbijską kawę. „Pestki” Supremo w rozmiarze 17 i 18 stanowią podstawę dla klasyfikacji wielkościowej i jakościowej ziaren w Kolumbii.

Dlatego też ziarna pochodzące z tego kraju charakteryzują się „powtarzalnością”, co oznacza, że kolejno produkowane partie kawy właściwie nie różnią się od siebie smakiem.

Wysoka jakość kawy kolumbijskiej sprawia, że bariści często decydują się na nią podczas startu w mistrzostwach.

Kolumbia – kraina kawy

Kolumbia jest drugim największym producentem Arabiki na świecie i pierwszym producentem tzw. Arabiki mytej. Rośnie tu ponad dwa i pół miliarda kawowców, a przemysł kawowy zatrudnia 2 miliony ludzi, którzy rocznie produkują około 11 milionów worków (po 60 kg) ziaren kawy.

Kawa jest wielką atrakcją turystyczną tego kraju. Plantacje kawowe rozciągają się w Kolumbii na ogromnych obszarach i wiele regionów specjalizuje się wyłącznie w uprawie krzewów kawowca.

Główne kolumbijskie uprawy znajdują się na dużych wysokościach u podnóża Andów,
w środkowo-zachodniej części kraju, w której panuje umiarkowany i dość wilgotny klimat, sprzyjający rozwojowi kawowców.

Colombia Supremo

Region ten, najbardziej tradycyjny w całej Kolumbii, nazywany jest „Zona Cafetera” i znajduje się w okolicach miasta Salento i Doliny Cocora. Zona Cafetera położona jest na mocno pagórkowatym terenie w kształcie trójkąta.

Dzięki specyficznemu mikroklimatowi panują tam najlepsze warunki klimatyczne dla upraw kawy. Krzaki kawowca uprawiane są wysoko, więc ziarna dojrzewając wolniej, mają czas, aby czerpać z gleby to co najlepsze, a ręczny zbiór gwarantuje pozyskanie jedynie dojrzałych owoców. W Kolumbii uprawom kawy towarzyszą często plantacje bananów pastewnych (platanów), w sąsiedztwie których kawowce rosną szybciej i dają lepsze i smaczniejsze owoce.

Turyści odwiedzający Zona Cafetera, mogą podziwiać przepiękne widoki rozciągających się po horyzont plantacji, poznać metody upraw, cykl produkcji kawy i na koniec spróbować najlepszej kawy kolumbijskiej.

Colombia Supremo
Opinie
Strona:
  1. 1
  2. 2

1-10 z 11

bozena
super smak, z nutą owocową -idealny na poranek
JOANNA
świetna kawa
Pati
Mąż z prezentu zadowolony i całej rodzinie też :-)
Ela
Świetna kawa, pięknie pachnie, udany prezent :) polecam!
Mariusz
Super, mega wyrazisty smak i aromat
Tomek
Na poczatku miałem mieszane uczucia co do tej kawy, dopiero po zmianie grubości mielenia na drobniesjze odkryłem smaczki kryjace się w tej kawie. Polecam. Metoda aeropress.
Jarek
Dobra kawa, zarówno czarna jak i w różnych kombinacjach z mlekiem.
Piotr
Najlepsza na espresso
Krzysztof
Moja ulubiona kawa - dla mnie smak idealny to najlepsza kawa na rynku...
Wiesław
SUPER O.K.
Dodaj opinię